Уредите за бездимно пушене на тютюн и електронните цигари не

...
Уредите за бездимно пушене на тютюн и електронните цигари не
Коментари Харесай

Бездимното пушене не намалява опасността от рак, предупреди СЗО

Уредите за бездимно пушене на тютюн и електронните цигари не оказват помощ в битката с рака и пушачите и държавните управления да не се доверяват на производителите на цигари за преимуществата на тези артикули. Това предизвести Световната здравна организация в най-новия си отчет за битката с тютюнопушенето.

В текста се споделя, че колосът " Филип Морис интернешънъл ", да вземем за пример, пробва да се показа като сътрудник, подхождащ отговорн окъм публичното здраве и за задачата употребява акцията си Unsmoke, подканваща хората " да създадат смяна към една по-добра опция ". Всъщност, споделят от СЗО, акцията има за цел да поддържа пушенето като публично задоволително държание, до момента в който в това време обърква потребителите с термини като " бездимни продкти ", които може да се отнасят за артикули с отровни излъчвания и незнайни краткосрочни и дълготрайни резултати за здравето.

Раян Спароу представител на " Филип Морис ", разяснява за " Ройтерс ", че сходна позиция на СЗО затруднява даването на по-безопасни благоприятни условия за тези, които не могат по различен метод да откажат пушенето. " Няма спор, че най-хубавото е въобще да се спрат цигарите и никотина. Но действителността е, че доста хора не го реализират и ние не можем да ги загърбим. Организации като СЗО би трябвало да спрат да приказват на пушачите и да стартират да слушат. "

Но създателите на отчета споделят, че тютюневата промишленост се пробва да да завоюва почитание посредством манипулативни послания от вида на това, че продуктите ѝ са част от тактика " за понижаване на вредите ", въпреки че цигарите не престават да са 97% от целия пазар на тютюн по света.

Докладът "Предлагане на помощ за отвод от тютюна "
Според Винаяк Прасад, програмен началник на отдела на СЗО за надзор над тютюнопушенето, разпаботването на нови артикули има за единствена цел разширение пазара на тютюневите компании. " Няма разлика сред цигарите и продуктите за нагряване на тютюн с изключение на в степента на подлагане на въздействието - то е по-малко и не се вижда пушек. "

В седмия отчет по тази тематика се показва още, че продуктите за нагряване на тютюн са разнообразни от електронните цигари, съдържащи единствено никотинова субстанция, а не тютюн, само че все по-трудно е се очертаят границите сред двете и се появяват " хибридни " тютюневи артикули, съдържащи и тютюн, и никотинова примес.

Технологията е позната от 80-те години, само че през последните 5 години са направени толкоз промени, че изводите от използването на старите не важат за новите артикули. От друга страна, новите са прекомерно малко време на пазара, с цел да има безапелационни доказателства за въздействието им върху здравето. Накрая, множеството от научните данни идват от самата промишленост и това потениално отслабва доверието към тях заради съмнение за спор на ползи. Затова уредите за нагряване на тютюн би трябвало да бъдат контролирани като цигарите и тютюневите произведения, считат от Световната здравна организация.

Авторите от СЗО споделят, че блокиране намесата на тютюневата промишленост е извънредно значимо за понижаване вредите от пушенето. " Тютюневата промишленост има дълга история на систематична, нападателна, непрекъсната и подкрепена със знатчителни запаси опозиция против ограниченията за надзор на тютюна ", написа в текста.

" Докато някои тактики са обществени, а други са по-прикрити, всички те имат за цел намаляване на контрола над тютюневите произведения. " Според Прасад електронните цигари и уредите за нагряване на тютюн в действителност са нова малка врата към младежите. " Отговорът е, че те би трябвало да се контролират. СЗО има ясни рекомендации - електронните цигари би трябвало да се контролират. И в случай че не ги възбраните, най-малко не ги пускайте свободно на пазара, тъй като младежите ги купуват. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР