Политическото насилие бележи ръст в Европа. Стрелбата срещу премиера на

...
Политическото насилие бележи ръст в Европа. Стрелбата срещу премиера на
Коментари Харесай

Заплахата от насилие в Европа може да възпре гражданите да влязат в политиката

Политическото принуждение бележи растеж в Европа. Стрелбата против премиера на Словакия беше краен образец за тази наклонност.

От няколко години страни членки на Европейски Съюз са записали увеличение на актовете на принуждение.

Анализатори означават, че аргументите може да се търсят в общия политически климат и идните избори за Европейски парламент.
От една страна в резултатите от изборите можем да забележим напредък на радикалните сили както вдясно, по този начин и вляво, имаме все по-разпуснат политически език, вербална експанзия, физически офанзиви. Това ескалира в радикализация, в поляризация на обществото, в неспособност за логичен спор сред политически съперници, които постоянно се трансформират във врагове.
Ерик Морис – откривател в Център за европейска политика

22-ма души са били нападнати в Германия от началото на годината, в това число социалдемократът Матиас Еке, сочат данни на немската федерална полиция.

Физическото или вербалното принуждение против народни представители съвсем се е удвоило в последните 5 години. За предходната година са регистрирани 2790 случая.

Във Франция през първата половина на 2023 г е имало 2380 офанзиви против политици като наклонността е към нарастване.
Важни са обществените условия, в които се развива тази атмосфера на боязън. Защо толкоз доста хора са податливи на дезинформация или теории на конспирацията? Защото към този момент не имат вяра на държавните управляващи. Това е доста комплициран въпрос. Хората не се усещат уважавани от политиците. Може да потегля от икономическото положение на индивида, от някои прекомерно персонални неща, само че след това те се трансформират в съмнение към хората като цяло и към политиците.
Ерик Морис – откривател в Център за европейска политика

Експертът твърди, че страхът да не се трансфорат в обект на принуждение може да обезсърчи жителите да вземат участие в политиката или да се кандидатират на изборни длъжности.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР