Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция днес

...
Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция днес
Коментари Харесай

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието чества 21 години от основаването си

Управляващата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в Турция през днешния ден отбелязва 21 години от основаването си, съобщи Анадолската организация.

Проислямистката ПСР е учредена на 14 август 2001 година Формацията излиза на политическата сцена под управлението на Реджеп Тайип Ердоган, който през 2003 година става министър-председател, а от 2014 година е президент, съобщи Българска телеграфна агенция.

Партията идва на власт на изборите на 3 ноември 2002 година ПСР получава две трети от местата в Народното събрание, като по този метод става първата партия в Турция от повече от десетилетие, която печели безусловно болшинство.

ПСР взе участие в шест парламентарни избори през 2002, 2007, 2011 и 2015 година, както и в предварителни избори през ноември 2015 година и юни 2018 година, като печели всички избори.

През 2017 година в Турция се организира референдум, на който болшинството от гласоподавателите взеха решение да поддържат законопроект за прекосяване от парламентарна към президентска система на ръководство. През юни 2018 година Ердоган бе избран отново за президент.

Следващите избори в Турция са планувани за 2023 година

Изборите, които ще се състоят през идната година са " решаващи ", съобщи Ердоган в писмо до създателите и членовете на партията във връзка 21-годишнината.

Решени да изведем ПСР до нова победа на президентските и парламентарните избори, които ще се проведат през 2023 година, уточни президентът Ердоган.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР