Унищожителните изригвания на вулкани, които засегнаха Големия остров на Хавай

...
Унищожителните изригвания на вулкани, които засегнаха Големия остров на Хавай
Коментари Харесай

Няколко туристически дестинации с активни вулкани

Унищожителните изригвания на вулкани, които засегнаха Големия остров на Хавай и Гватемала през последния месец, може и да наподобяват като рядко протичащи се събития, само че изригванията на вулкани са доста по-чести, в сравнение с се допуска.
Всеки ден някъде по света изригват към 20 вулкана, споделя Джанин Крипнър, вулканолог и откривател от университета Конкорд в Западна Вирджиния. “Това е обикновено, това прави нашата планета,” споделя Крипнър, представена от MarketWatch.
Някои известни туристически дестинации са добре познати с геотермалната или вулканичната си интензивност, като Националния парк Йелоустоун или вулкана Етна в Сицилия, само че доста други дестинации също биха били изложени на сериозен риск, в случай че там в миналото изригне вулкан.
Според специалисти вулканичната активност не би трябвало да отблъсква туристите от дадена дестинация, само че те би трябвало да са добре осведомени за заплахите, които крият вулканите.
Туристите би трябвало да ревизират иформацията от локалните управляващи за възможна вулканична активност. Крипнър също по този начин поучава да следваме организациите за незабавна помощ в Twitter и Фейсбук, с цел да може да имаме елементарен достъп до изключителна информация в спешни обстановки.
Туристите, които посещават вулканични региони, също по този начин би трябвало да са готови с проект, който включва направления за евакуация, както и да носят аксесоари, като очила и маска за лице, ако нещата придобият неприятен поврат.
Ето няколко известни туристически дестинации, където туристите би трябвало да са готови за вероятно изригване:
Мексико сити

Въпреки че сеизмичната интензивност тук не е непозната, столицата на северната съседка на Гватемала може да бъде идната жертва на огромно вулканично изригване. Мексико сити се намира в котловина в Трансмексиканския вулканичен пояс.
В последните години един съответен вулкан поражда опасения измежду жителите на Мексико сити. През последното десетилетие Попокатепетел - вулкан, намиращ се на към 65 км от Мексико сити, от време на време изхвърля скална маса, пепел и лава.
Въпреки че вулканът е имал 15 огромни изригвания от 16 век насам, той няма по този начин нареченото “Плинийско изригване” от 800-ата година, съгласно Смитсоновия институт.
Плинийските изригвания са измежду най-катастрифалните. Учени са предупреждавали, че изригванията на Попокатепел в последно време биха могли бързо да преминат към този по-разрушителен клас, което би било имало унищожителен резултат върху Мексико сити.

Неапол

Везувий, който е може би най-известният вулкан в света, към момента е считан за деен.
Самият Неапол може да не е най-сериозно обиден от вероятно изригване, само че италианското държавно управление има проект за незабавна евакуация на 700 000 души в региона, в случай че се стигне до сходно развиване.
Везувий също по този начин не е единственият вулкан, който излага Неапол на риск. Западно от града се намира Кампи Флегрей, който, съгласно извършено неотдавна изследване, може би е покрай изригване още веднъж в резултат на натрупването на сила в последните 60 години.

В момента близо 360 000 души живеят над калдерата (образувание, получено при сриване на кратера на вулкана при предходно изригване).

Токио

Японската столица, където живеят над 13 милиона души, се намира единствено на към 100 км от вулкана Фуджи. Известният вулкан е считан за една от Трите свещени планини, почитани в японската просвета и изкуство.

Вулканът е известна дестинация за туристи, като на локалните управляващи неотдавна даже им се наложи да слагат ограничавания за броя на изкачващите го.
Вулканът Фуджи не е изригвал от над 300 година, само че съгласно някои учени, унищожителното земетресение, което удари Япония през 2011 година, усилва вероятността от изригване в близко бъдеще. В случай на изригване, Токио евентуално ще бъде затрупан с вулканична пепел а животът на към 8 милиона души може да бъде изложен на риск.

Евентуално изригване също по този начин би парализирало превоза в цяла Япония.
Исландия

Изригването през 2010 година на вулкана Ейяфятлайокутъл в Исландия не докара до жертви, само че навреди съществено на въздушния превоз, нанасяйки 1.7 милиарда $ загуби на самолетните компании. Изригването обаче оказа помощ за превръщането на Исландия в съществена туристическа дестинация — най-много за тези, които желаят да видят вулкан (след което да се насладят на горещите минерални извори.)
Изригването от 2010 година обаче може да е индикация за идни сходни събития у островната страна. Учени предизвестяват, че намаляването на леда може да разреши на най-големия деен вулкан в Ислансия - Oraefajokull, да се затопли и в последна сметка да изригне.
Катла - различен огромен вулкан, в исторически проект е изригвал след активизирането на Ейяфятлайокутъл. Миналата година сеизмичната интензивност покрай вулкана докара до увеличение на броя на туристите.
Сиатъл

Домът на компании, като Starbucks, Amazon и Microsoft, се намира в подножието на планината Рейниър, която е най-високата в щата Вашингтон и също по този начин е деен вулкан. За разлика от други вулкани, най-голямото терзание към вероятно изригване на Рейниър не е единствено вулканичната пепел или лавата.
Заради глетчерите, ситуирани на планината, сходно събитие би могло да докара до феномен, прочут като лахар - кални потоци с вулканичен генезис. В исторически проект сходни потоци са изминавали разстояние от близо 50 км, което слага Сиатъл под сериозна опасност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР