Уникално вкусна и ароматна гозба с морски дарове, която чревоугодници

...
Уникално вкусна и ароматна гозба с морски дарове, която чревоугодници
Коментари Харесай

Ястие с ориз и морски дарове

Уникално вкусна и ароматна манджа с морски блага, която чревоугодници и гастрономи ще оценят уместно

Необходими Продукти

● скариди - 12 - 14 бр. (Лангустини, Тигрови скариди, Камарони или други)
● норвежки омар - 4 бр. приблизително огромни
● мерлуза - 260 г филе
● калмари - 150 г
● ориз - 260 г (тип Бомба)
● шафран - 1.5 г

За бульон


● обелки от скариди
● лук - 1 огромна глава
● моркови - 1 бр. огромен
● магданоз - 3 стръка
● сол
● зехтин - 30 мл
● куркума - 1 щипка

За софрито


● лук - 1 глава, дребна
● чушки - 1 бр. междинна (зелена)
● доматено пюре - 150 мл
● чесън - 2 скилидки
● сол
● зехтин - към 80 мл
● чушки - 1 бр. дребна, сушена (червена)

Начин на подготвяне

Обелете половината от скаридите, главата лук нарежете на 4, моркова оставете цялостен или разполовен на две. Залейте с към 1.5 -2 л. вода и сложете сол, зехтина, щипка куркума и стръковете магданоз.

За бульон с по-интензивен усет аз постоянно поставям повечко обелки и глави от скариди, които имам съхранени във фризера, само че може да се употребява и кубче рибен бульон. Варете бульона 18-20 минути.

През това време си пригответе софритото, като за тази цел накълцайте лука, зелената чушка и чесъна на доста ситно. Сухата алена чушка накиснете във вода до момента в който набъбне или я пуснете за малко във врящия бульон и след това изстържете благодарение на изострен нож месестата част.

Загрейте зехтина на междинен огън и запържете първо лука и зелената чушка с щипка сол, щом омекнат и са подготвени сипете доматеното пюре, чесъна и месестата част на алената чушка. Гответе 4-5 минути и сложете ориза и калмарите, нарязани на пръстени.

Запържете за малко и налейте прецедения бульон, чието количество би трябвало да е 4 пъти по-голямо от на ориза или малко повече. Целта ни е ястието да стане течно, с чорбичка, а не прекомерно гъсто. Ако ви остане бульон може да си го съхраните във фризер.

Варете 12 минути на междинен огън и прибавете шафрана, скаридите и норвежкия омар (това отново си е скарида, само че със дълги щипки и твърда обвивка). Мерлузата нарежете на късчета и също пуснете в ястието. Ако желаете може да ползвате филе от друга бяла риба.

Варете още 4 минути, не повече и отстранете от огъня. Добре е ястието да престои 5-6 минути преди да се сервира. Насладете му се с хубаво бяло вино.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР