Унгарският премиер Виктор Орбан каза днес, че очаква конфликтът му

...
Унгарският премиер Виктор Орбан каза днес, че очаква конфликтът му
Коментари Харесай

Конфликтът с либералната идеология на "Отворено общество" ще продължи, каза Орбан

Унгарският министър председател Виктор Орбан сподели през днешния ден, че чака спорът му с демократичната идеология на фондация " Отворено общество " да продължи, макар решението й да напусне Унгария, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Може би ще ме разберете, в случай че не роня крокодилски сълзи ", сподели той в ефира на локално радио, запитан за напускането на фондацията на американския финансист Джордж Сорос. Орбан добави, че основният въпрос, по който има различия със Сорос - миграцията, ще остане отпред в европейския дневен ред.

На срещата на върха на европейските водачи в края на юни би трябвало да бъдат направени огромни промени в метода, по който континентът се оправя с миграцията, сподели той и добави, че такива решения би трябвало да бъдат взети след изборите за Европейски парламент през 2019 година, с цел да е несъмнено, че гласоподавателите на Европейски Съюз имат думата по въпроса.

Вчера австрийският в. " Ди Пресе " заяви, че фондация " Отворено общество " закрива офиса си в Будапеща и реалокира централата на интервенциите си за Източна Европа в немската столица. Новинарският уебсайт 444.hu твърди, че офисът в Будапеща на учредената от Джордж Сорос фондация, затваря порти до 31 август и краткотрайно се мести във Виена преди прехвърлянето в Берлин.

" Отворено общество " работи в Унгария от 1984 година и до през днешния ден към 2100 унгарци са учили с нейни стипендии единствено в Централноевропейския университет. Фондацията оферираше във времената на преход от комунизъм към демократично общество благоприятни условия на доста унгарци да пътуват и учат в чужбина. Сред тях е и министър председателят Виктор Орбан, който поведе гневна борба против Сорос.

През януари партията на Орбан " Фидес " внесе план за закони под името " Стоп Сорос! ", които внезапно да затруднят активността на неправителствения бранш.

Сега депутатите на Орбан нямат проблем да одобрят измененията, с които се постанова 25% налог върху задграничните дарения на организации, които са нападани от премиера, че защитавали идването на имигранти в Европа. Дейността им би трябвало да бъде утвърдена от вътрешния министър, който може да им откаже позволение, в случай че реши, че е застрашена националната сигурност.

Преценката ще се основава на инспекция, предоставена на спецслужбите, дали откриват в тези организации " рискови фактори ", което значи, че активността им ще зависи от тези служби.
Който продължи активност без сходно позволение, ще изгуби данъчната си регистрация, а това на практика блокира работата на всяка неправителствена организация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР