Унгария ще оттегли възражението си срещу присъединяването на България към

...
Унгария ще оттегли възражението си срещу присъединяването на България към
Коментари Харесай

Унгария е готова да оттегли ветото за влизане на България в Шенген

Унгария ще отдръпна възражението си против присъединението на България към Шенген, откакто българският парламент публично удостовери отпадането на спомагателната такса върху доставките на съветски газ.ю

Това съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто, представен от Reuters.   " Бях осведомен от българския си сътрудник, че през вчерашния ден българският парламент е отхвърлил този закон ", съобщи Сиярто в обява на страницата си във Фейсбук.   Той съобщи, че откакто законът бъде оповестен в петък (22 декември) в Държавен вестник, Унгария ще се откаже от възражението си и ще изиска от Европейската комисия да спре процедурата за нарушаване, която е почнала.



През октомври България вкара нова директна такса от към 10 евро за MWh съветски газ, което провокира мощни рецензии от страна на Унгария, чийто външен министър назова това деяние " враждебно ".   През уикенда унгарското външно министерство съобщи, че страната ще наложи несъгласие на влизането на България в Шенген, в случай че таксата през главния маршрут за импорт на газ в Унгария остане в действие, напомня Reuters.

" Дадохме на българите да схванат, че в случай че запазят таксата за дълго, в случай че заплашват сигурността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим несъгласие на влизането им в Шенген ", съобщи Сиярто. Той добави, че Будапеща ще отдръпна възраженията си незабавно щом София анулира директната такса за съветския газ.

Още по време на срещата на върха в Брюксел предишния четвъртък (15 декември), българският министър председател Николай Денков съобщи, че България ще анулира директната такса.   " Унгария изпрати публично, въпреки и на ниско равнище, известие, че в случай че не бъде махната таксата, те ще наложат несъгласие за Шенген. Решихме, че няма потребност да рискуваме в този миг с значими стъпки, които не са решаващи за Шенген ", добави той. 

Докато западноевропейските страни поставят огромни старания, с цел да спрат да употребяват съветски газ, Унгария, която няма изход на море, получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия в сходство с подписана през 2021 година договорка, главно през България и Сърбия, допълва Българска телеграфна агенция.   Сиярто съобщи, че налагането на директни такси от страна на България - ход, който съгласно него нарушава разпоредбите на Европейски Съюз, заплашва сигурността на доставките освен за Унгария, само че също за Сърбия и Република Северна Македония.    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР