Преди изборите за ЕП, в новините на БНТ ще разсеем

...
Преди изборите за ЕП, в новините на БНТ ще разсеем
Коментари Харесай

Еврозаблуди: История за извитите банани и кривите краставици

Преди изборите за Екологичен потенциал, в новините на Българска национална телевизия ще разсеем някои от най-популярните заблуди, като посочим обстоятелствата за европейски регулации и по какъв начин те се разминават с широкоразпространена, само че изцяло погрешна информация? Гледайте поредицата ни " Еврозаблуди " в обедните вести в събота и неделя.

Настояват ли от Брюксел бананите да нямат необикновена извивка и краставиците да бъдат изцяло прави? Планирали ли са еврочиновници да лишават на британците по този начин обичания им чипс с усет на скариди?

Прочутият Виенски Зеленчуков оркестър. Повече от 25 години тази група музиканти изнася концерти в разнообразни точки на света със своите необикновени принадлежности. За да направиш флейта от краставица, то тя сигурно би трябвало да е права. Но не и с цел да си направиш салата.

Печално известният правилник за кривите краставици - може би няма по-осмивано европейско условие и образец за администрация.

През 80-те години под натиска на търговци на дребно, се вкарват строги условия за стандарта за някои плодове и зеленчуци - измежду тях тиквички, моркови, кайсии, патладжани. Емблематичен става образецът за краставиците - с цел да бъде една краставица " екстра качество ", то тя би трябвало да е " с вярна форма и съвсем права ". С други думи - с не повече от 10 мм. отклоняване на 10-см. До 2008-ма, когато от Европейска комисия тържествено афишират " завръщането на кривите краставици ".

" Днес е благополучен ден за кривите краставици и безформените моркови! Отпада условието за 26 типа плодове и зеленчуци на европейско ниво. Няма никаква логичност да изхвърляме годни за консумация плодове и зеленчуци единствено, тъй като имат странна форма. Ето за какво, към този момент ще можете да отидете в супермаркета и да решите дали да си вземете хубава, лъскава, кръгла ябълка или пък по-малка и леко безформена, само че пък по-евтина. Няма потребност да изхвърляме храни, не са нужни и неуместни регулации ", съобщи Михаел Ман, представител на еврокомисаря по земеделието.

Европейците обичат банани - това сочи статистиката, съгласно която Европейски Съюз е най-големия вносител на банани в света. През миналите 30 години регулаторната рамка за вноса им - най-вече от Латинска Америка, се трансформира неведнъж. Бананите се трансфораха и в ябълката на раздора сред Брюксел и Лондон. Или най-малко в мощен коз на лагера, който преди референдума за Брекзит през 2016-та пропагандира за овакантяване на Европейски Съюз.

Причината - правилник 1333/2001 - условие бананите, продавани в съюза да нямат " извънредно деформиране " с изключение на, в случай че не идват от избрани региони на Кипър, Гърция и Португалия.

Британски таблоиди излизаха с гръмки заглавия като " лишават обичания плод на децата ни! " и " след Брекзит най-сетне ще си върнем бананите ". Тази теза поддържаше и консерваторът Борис Джонсън - тогава кмет на Лондон, а в деня на " развода " с Брюксел - министър председател. Считано от 17 август предходната година от Европейска комисия доста опростяват условията за пазарните стандарти. Колкото до Англия - четири години откакто публично към този момент не са част от Европейски Съюз, на Острова към момента не са отменили редица остарели евродирективи, в това число тази за бананите.

Заблудите за условията на Европейски Съюз - дали съзнателно или несъзнателно тълкувани неправилно, са обичан на политици-популисти прийом за печелене на гласове. А с изключение на с банани, Борис Джонсън набираше гласове в интерес на Брекзит и с " помощта " на чипс с усет на скариди. В прочувствена обява Джонсън показа, че едни от най-щастливите си мигове е прекарал хапвайки тъкмо подобен чипс, само че от Брюксел се пробват да го забранят. Истината обаче се оказа много по-различна - помолени да изпратят лист с най-често употребяваните ароматизатори за храни, от Лондон пропуснали да прибавят скаридите. И по този начин те отсъствали от обединен лист с позволени за приложимост в Европейски Съюз аромати.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР