Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна

...
Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна
Коментари Харесай

У нас има недостиг на близо 17 000 медицински сестри

Държавата да дефинира най-малък брой медицински сестри във всяка лечебна конструкция, тъй че да се подсигурява качествена грижа за пациентите. Същото условие да се ползва за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други експерти. Затова упорстват от Българската асоциация на експертите по здравни грижи по отношение на днешния Международен ден на сестринството.
Освен добра грижа за пациентите, обезпеченият най-малко здравни експерти ще понижи риска от професионално прегаряне, считат от съсловната организация. И насочат други претенции – за ограничения, с които да се реши кадровата рецесия и за повишаване на заплатите на тези експерти по отношение на знанията, уменията и отговорностите им в медицинския екип, с който работят. Според отчет на Съвета по стопански разбори към Министерския съвет у нас не доближават близо 17 хиляди медицински сестри или близо 60 % от наличните през 2021 година.  На един доктор се пада по-малко от една сестра. Ако би трябвало да бъде достигнато естественото съответствие 2 към 1, в системата би трябвало да влязат 29 000 сестри.
По данни за същата година просветителната система приготвя към 540 медицински сестри годишно, а напускащите здравната система по разнообразни аргументи са 890. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР