Украйна очакваната от Киев схема за ускорено интегриране в НАТО

...
Украйна очакваната от Киев схема за ускорено интегриране в НАТО
Коментари Харесай

Водещи страни в НАТО "интензивно подготвят" декларация с гаранции за Украйна

Украйна предстоящата от Киев скица за ускорено консолидиране в НАТО на започващата на следващия ден. Но с цел да не бъде оставян президентът Володимир Зеленски с празни ръце група от най-силните натовски страни интензивно приготвят официални заявления за гаранции за сигурността на Украйна, настояват " Файненшъл таймс " и " Политико ".

Ще бъде изтъкнато, че тези уверения са напълно разнообразни от въпроса за участието в НАТО и груповата отбрана според член 5 на Вашингтонския контракт, само че действително те ще бъдат възприемани като увеличение възможностите на Украйна за присъединение към алианса, изяснява " Файненшъл таймс ".

Изданието показва, че този резултат произтича най-малкото от страните в тази група - така наречен Четворка (САЩ, Англия, Германия и Франция), която (без Турция) включва водещите военни сили в НАТО.

Така Украйна ще се приготви и приспособява по-бързо за участие и първоначално ще помогне на страната за повече сигурност, споделят бранителите на концепцията. Скептиците показват, че украинците към този момент имат неприятен опит з обещания " на книга " - Меморандумът от Будапеща от 1994 година, в който бяха дадени гаранции от Русия, Съединени американски щати и Англия (а в обособени документи - и от Франция и Германия) - който не попречи на Владимир Путин да нападне страната още през 2014 година

 Водещи страни в НАТО
© Reuters

" Политико " показва същите упоменати страни и твърди, базирайки се на четирима източници, че " напреднали " и " трескави и в последната минута " договаряния са в ход за разработване на декларация с уверения за сигурността на Украйна. Този развой е в ход от няколко седмици, като в него взе участие Киев и са осведомени други членове на НАТО, Европейски Съюз и Г-7. От американска страна водещият е Колин Кал, за-министър на защитата по политическите въпроси.

" Това в действителност е е гаранция за Украйна, че за доста дълго време ние ще оборудваме въоръжените им сили, ще ги финансираме, ще ги съветваме, ще ги образоваме, с цел да имат възпираща мощ против всякаква бъдеща експанзия ", споделя високопоставеният посланик на НАТО пред изданието.

Подробностите ще бъдат оставени за по-късно, тъй като всяка от страните по тази декларация ще преценя с какво може да помогне и да бъде потребна на Украйна.

Бен Талис от Германския съвет за външна политика, изяснява за " Файненшъл таймс ", че настоящето отвращение на президента Джо Байдън да се даде на Украйна ясна вероятност и времева рамка за участие цели и " европейците да поемат повече грижа за личната си защита, а не просто да бъде добавена следващата страна от Европа, зависеща от Съединени американски щати ".

Някои страни обаче са обезпокоени от евентуално огромните разноски, възлизащи на десетки милиарди долари на данъкоплатците, във времена на инфлация и напън върху националните бюджети.

" Загрижеността е, че колкото повече приказваме за гаранции за сигурност, уверения или задължения, толкоз повече става явно, че това е в действителност скъпо ", споделя почитан европейски чиновник, който приказва постоянно с кабинета на Зеленски по въпросите на сигурността, показва " Файненшъл таймс ".

Изборът пред членовете на НАТО, прибавя служителят, е: " или моделът на Израел, при който те [Украйна] могат да се пазят, което е скъпо от позиция на вложения, или моделът на НАТО, при който ние ги пазиме, в случай че имат потребност, което е скъпо от позиция на отговорността, която поемаме. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР