Украйна може да възобнови транспортирането на свое зърно през полска

...
Украйна може да възобнови транспортирането на свое зърно през полска
Коментари Харесай

Полша подновява от петък транзита на украинско зърно

Украйна може да възобнови превозването на свое зърно през полска територия от петък след съглашение, реализирано по време на диалози във Варшава сред министри от двете страни, съобщи в сряда пред кореспонденти полският министър на стопанската система Валдемар Буда, оповестяват Ройтерс и Блумбърг.

Наложената през миналия уикенд цялостна възбрана на вноса на украинско зърно провокира рецензии от страна на Европейския съюз и беше вследствие на седмици на митинги от страна на полски фермери, ядосани от падащите цени на тяхната продукция.

Държавите членки на Европейския съюз - Полша, Унгария и Словакия постановиха възбрана за импорт, с цел да защитят пазарите си от притока на по-евтини доставки след съветската инвазия в Украйна, а Варшава забрани и преноса на украинско зърно през Полша през уикенда.

Въпреки постиганото съглашение, Полша към момента няма да разрешава на Украйна да продава зърно и продукция на полския пазар, уточни още министър Буда.

Споразумението включва запечатване и наблюдаване на украинските товари със зърно, движещи се през полска територия до четири пристанища на Балтийско море.

" Бяхме принудени да затворим границата, тъй като Европейски Съюз си затвори очите за огромните количества зърно, вливащи се в Полша, само че в това време продължихме диалозите с Украйна за това по какъв начин да позволим преноса, само че с гаранция, че зърното няма да остане в Полша и успяхме да намерим решение ", уточни на конференция във Варшава полският министър на земеделието Роберт Телус.

Първият вицепремиер на Украйна Юлия Свириденко сподели на същата конференция, че е уверена, че украинските експортьори ще съблюдават изискванията на договорката, контрактувана с Полша.

Все още не е ясно по какъв начин ще реагират другите страни, които са наложили забрани за импорт от Украйна, на съглашението сред Киев и Варшава, като Румъния евентуално ще наложи сходна възбрана.

България също обмисля възбрана. Чешката република съобщи, че няма да наложи възбрана сама, само че желае решение на Европейски Съюз, отбелязва Ройтерс.

Големи количества украинско зърно са хванати в капан в Източна и Централна Европа, защото ниските международни цени и търсенето значат, че зърното не може елементарно да бъде продадено, припомня Ройтерс. Този импорт на украинска селскостопанска продукция понижи цените и навреди на продажбите на локалните фермери, оказвайки политически напън върху държавните управления в района.

Ако не се възобнови износът за източноевропейските страни или не се обезпечи удължение на черноморската договорка за зърно, огромни количества зърно ще бъдат хванати в капан в Украйна, което ще засегне нейния износ и ще аргументи спомагателни стопански проблеми за Киев, до момента в който се бори с съветските войски.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР