Украинският вицепремиер, Ирина Верешчук, съобщи, че руските сили са се

...
Украинският вицепремиер, Ирина Верешчук, съобщи, че руските сили са се
Коментари Харесай

Руските сили са се съгласили да бъдат отворени десет хуманитарни коридора от Украйна

Украинският вицепремиер, Ирина Верешчук, заяви, че съветските сили са се съгласили през днешния ден да бъдат отворени 10 филантропични коридора за евакуация на жители в три области в Източна Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

В известие, в чат приложението " Телеграм ", Верешчук уточни, че жителите от Донецка, Луганска и Запорожка област ще могат да се изтеглят към градовете Запорожие и Бахмут.

Евакуациите към Бахмут, град в Донецка област, ще могат да се извършат от градовете Северодонецк, Лисичанск, Гирске и Рубижне в Луганска област.

Русия се чака в идващите дни и седмици да ускори акцията си за определяне на надзор над промишлените източни региони на Украйна и по тази причина Киев приканва НАТО за още оръжие, с цел да ѝ попречи.

Верешчук посочи, че хората, които желаят да се изтеглят от обсадения Мариупол, ще би трябвало да го създадат със личен транспорт, съобщи Ройтерс.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 феруари, се провалиха няколко опита за отваряне на коридори за рейсове до Мариупол, които да доставят помощ и да изтеглят оттова хора. Двете страни си размениха взаимни обвинявания за това.

Украинските управляващи оповестиха, че съветските сили се прегрупират за нова атака на юг и изток и приканиха жителите да изоставен тези региони, до момента в който още могат. Според изказванията от украинска страна съветските войски обаче на са постигнали някакви основни пробиви в тези зони.

Местни представители на украинските управляващи оповестиха, че през последните дни Херсонска област на юг е подложена на съветски артилерийски и ракетни обстрели.

Украинският президентски консултант Олексий Арестович съобщи, че съветските въздушни набези в този момент са съсредоточени главно върху Източна Украйна, и добави, че Мариупол още се държи. Според него съветските опити да се обкръжат украинските войски на изток ще ударят на камък. " Ситуацията е под надзор ", съобщи той.

Украинската войска счита, че Русия желае да свърже с кулоар по суша двете самопровъзгласили се републики в Донбас и анксирания през 2014 година Крим.

Олег Синегубов, регионален шеф на Харков в Източна Украйна, заяви, че за последното денонощие региони с цивилно население са били обстрелвани 48 пъти за, по думите му, " да се окаже напън на гражданското население в Харков и да се унищожи цивилната инфраструктура ".

Той добави, че трима цивилни са починали, а доста домове са били унищожи при обстрел на град Балаклия, намиращ се покрай окупирания град Изюм, откъдето повече не могат да бъдат евакуирани жители, както съобщи Украйна.

Русия отхвърля да нападна цивилни.

В Мариупол, съгласно кмета на града, Вадим Бойченко, са блокирани най-малко 160 000 жители, които са без електричество и течаща вода и страдат от дефицит на храна. По думите му броят на цивилните жертви там е към 5000.

По оценки на Бойченко, който напусна Мариупол, 40 000 негови поданици са били наложително депортирани в Русия от региони на града, окупирани от съветските сили. Москва приказва за " бежанци ", идващи от стратегическия пристанищен град, отбелязва Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР