Украинският президент Володимир Зеленски покани днес папа Франциск да бъде

...
Украинският президент Володимир Зеленски покани днес папа Франциск да бъде
Коментари Харесай

Зеленски се чу с папата, искада е посредник в преговорите между Киев и Москва

Украинският президент Володимир Зеленски предложения през днешния ден папа Франциск да бъде медиатор в договарянията сред Киев и Москва за слагане на завършек на войната в Украйна, почнала след съветската инвазия на 24 февруари, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Франс прес.

" Бихме оценили посредническата роля на Светия трон, с цел да се постави завършек на човешките премеждия " в Украйна, написа Зеленски в Туитър след телефонен диалог с папата.

Малко преди този момент Кремъл сподели, че настоящите договаряния с Киев не са задоволително " съдържателни ".

 

Украинският президент сподели, че е уведомил " Негово светейшество за сложната филантропична обстановка и за блокадата на филантропични коридори от съветските войски ", като в същото време му е благодарил за " молитвите за Украйна и за мир ".

От началото на съветската атака, в която починаха хиляди хора, в това число доста цивилни, папа Франциск неведнъж прикани за мир.

По време на отслужена обществено молитва на 16 март Светият отец изиска от Бог амнистия от името на хората, които " не престават да пият кръвта на мъртвите, раздрани от оръжия ".

Украйна е преобладаващо православна страна, само че в западната й част има доста униатско малцинство. Трето по величина в Украйна, това изповедание с православен ритуал, само че в лоното на Римокатолическата черква, има към 5,5 милиона почитатели в тази някогашна руска република с 40 милиона население преди войната, отбелязва Агенция Франс Прес.

По данни от предходната година близо 9% от украинците са униати. 58 на 100 от жителите на страната са почитатели на самостоятелната Православна черква, а една четвърт са свързани с Московската патриаршия.

Папа Франциск безусловно разкритикува Русия и назова спора в Украйна безпричинно, " безсмислено кръвопролитие ", съобщи Ройтерс.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР