Украинският президент Володимир Зеленски подписа вчера указ за отстраняване от

...
Украинският президент Володимир Зеленски подписа вчера указ за отстраняване от
Коментари Харесай

Зеленски отстрани председателя на Конституционния съд

Украинският президент Володимир Зеленски подписа през вчерашния ден декрет за премахване от служба на ръководителя на Конституционния съд Олександър Тупицки за два месеца, оповестиха Ройтерс и ТАСС.

Олександър Тупицки е обвинен в повлияване на очевидец, с цел да се откаже той от показанията си или да даде погрешни показания по дело. Прокуратурата публично изиска през вчерашния ден от президента да го в профил краткотрайно от служба. Повече детайлности за следствието не бяха обявени.

" Подписвам този декрет, с цел да бъде възобновена справедливостта и с цел да бъде решена конституционната рецесия ", уточни Зеленски в изказване.

Тупицки е бил извикан в прокуратурата за разпит, само че не се е явил. Прокуратурата означи, че той на три пъти през 2018 година и 2019 година е дал погрешни показания в границите на дело във връзка със цех в Източна Украйна.

Случаят " Тупицки " изважда нескрито дълбоката рецесия в украинската правосъдна система, разяждана от корупция и подкопана от няколко неплодотворни опита за промени, означи Франс прес.

Самият Тупицки защитаваше решението на Конституционния съд да разгласи за невалидни серия от антикорупционни ограничения. Липсата на доверие към украинските съдилища е главното затруднение през непознатите вложения в страната, демонстрира неотдавнашно допитване на Европейската бизнес асоциация, сплотяваща над един милион компании в Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР