Украинският президент Володимир Зеленски планира да се срещне с китайския

...
Украинският президент Володимир Зеленски планира да се срещне с китайския
Коментари Харесай

Зеленски иска среща със Си Дзинпин, за да обсъдят мирния план на Китай

Украинският президент Володимир Зеленски възнамерява да се срещне с китайския водач Си Дзинпин, с цел да обсъдят предложенията на Пекин за преустановяване на войната в Украйна. Това сподели самият той по време на речта си във връзка годишнината от началото на съветската инвазия, оповестява BBC.

Зеленски видя в оферти от Китай проект сигнал, че комунистическата страна желае да е участник в търсенето на мир. В него са включени апели за мирни договаряния и ценене на националния суверенитет.

" Наистина ми се желае да имам вяра, че Китай няма да доставя оръжия на Русия ", сподели той по отношение на опасенията на Вашингтон, че

В документа от 12 точки обаче не се споделя категорично, че Русия би трябвало да изтегли войските си от Украйна, а също по този начин се осъжда потреблението на " едностранни наказания ", което се преглежда като завоалирана рецензия към съдружниците на Украйна на Запад.

Китайските управляващи до момента не са коментирали обществено апела на Зеленски за среща на върха със Си.

Междувременно Кремъл приветства китайските оферти за мир. Руското външно министерство сподели в изказване, че " споделяме възгледите на Пекин ".

По-рано тази седмица държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Китай обмисля да доставя оръжия и муниции на Русия - изказване, което комунистическата страна изрично отхвърля. В петък американските медии още веднъж оповестиха, че Пекин обмисля да изпрати безпилотни самолети и артилерийски снаряди на Москва.

Запитан за китайския проект, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи пред ABC News в петък: " Путин го приветства, тъй че по какъв начин би могло да бъде нещо положително?

" Не видях нищо в проекта, което да демонстрира, че има нещо, което би било от изгода за някой различен, с изключение на за Русия ", добави той.

Китайските оферти за мир пристигнаха малко след визитата на висшия посланик на страната Ван И в Москва, където тази седмица той се срещна с президента Путин и външния министър Сергей Лавров.

След диалозите Ванг беше представен от китайската държавна осведомителна организация Синхуа да споделя, че Пекин е подготвен да " задълбочи политическото доверие " и да " ускори стратегическата съгласуваност " с Москва.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР