Чували ли сте за градински чай? Най-вероятно сте виждали неговия

...
Чували ли сте за градински чай? Най-вероятно сте виждали неговия
Коментари Харесай

Тази билка е известна като градински чай или женско биле, ползите от нея са неизброими

Чували ли сте за култивиран чай? Най-вероятно сте виждали неговия вечнозелен шубрак със сини цветчета. А знаете ли, че името на това растение е салвия? Много постоянно се бърка с розмарин, само че приликата е единствено външна. Различават се по своите свойства и характерни характерности, с помощта на които салвията дава голям брой изгоди за организма. 

Научете с какво може да ви бъде потребна тя, какви типове има, по какъв начин да си я приготвите и защо да внимавате при банкет в идващите редове.

Какво съставлява салвията?

Известна е още като “градински чай " или “женско биле " и е многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Ламиниеви (Lamiaceae). Научното ѝ название, идващо от латински, е Salvia officinalis.

Това вечнозелено растение се характеризира с плътни, меки и влакнести стъбла, които доближават височина от към 60 до 90 сантиметра. Листата на растението са дребни, нормално дълги към 5 сантиметра и необятни 2 сантиметра. Те са покрити с космести нишки, които придават присъщия им тип и текстура.

Разполага с ароматни листа, които излъчват мощна и приятна миризма. Растението цъфти напролет и лятото, като създава дребни, тръбести цветове, които може да бъдат лилави, сини, розови или бели.

Има няколко типа от тази билка, които се характеризират със следните особености:

– лечебна (Salvia Officinalis) – най-разпространеният тип, който се употребява интензивно в медицината и кулинарията. Листата са сребристо-зелени и имат доста мощен аромат;

– дива (Salvia Nemorosa) – характеризира се с красиви клъстерни цветове, от които лилави, сини, розови или бели. Дивият тип е известно растение в градинската декорация;

– градинска (Salvia splendens) – има мощни и изразителни цветове, в алено, лилаво или розово. Използва се за украса.

В състава на билката се включват масла, протеинът триптантрин, кумарин и дейни съединения. Освен като красиви цветя и средство за украса на дворове и градини, салвията има доста изгоди за здравето, с които следва да се запознаете.

Кои са изгодите на салвията?

Освен образната прелест на градинския чай, изгодите му за здравето също са несравними.

Противовъзпалително деяние

Една от най-известните изгоди на салвията е нейното противовъзпалително деяние. Това я прави потребна при подкрепяне и лекуване на възпалителни положения, като артрит, инфекции в гърлото и дихателни проблеми. 

Счита се, че понижава отока и признаците на мъчително гърло, както и повлиява удобно дихателната система.

Подсилва имунната система

Билката съдържа субстанции, като флавоноиди и танини, които са мощни антиоксиданти. Те оказват помощ в битката със свободните радикали в организма и защищават клетките от увреждане. Действат позитивно и в битката против стареенето и да усъвършенстват общото здравословно положение.

Антибактериално деяние

Съдържа етерични масла и субстанции, които указват антибактериално деяние. Това прави растението дейно в битката с бактериални инфекции, болестотворни микроорганизми. Прилага се постоянно за стерилизация на устната празнина или при съществуване на афти. Антибактериалните ѝ свойства обезпечават унищожаване на патогените от устната празнина и предотвратяване на лигавиците, както и дъвкателните апарати. Приема се като един от различните способи за предварителна защита на кариеси.

Благоприятства паметта и концентрацията

Изследванията демонстрират, че салвията може да усъвършенства краткосрочната памет, концентрацията и когнитивните функционалности. Прилага се даже при Алцхаймер в начална форма.

Облекчава признаците на менопауза

Градинският чай е постоянно срещано средство в битката с неприятните признаци на менопаузата. Счита се, че понижава интензивността и силата на проявата им. Повлиява удобно върху горещите талази, несъразмерното изпотяване и нервността.

Подобрява храносмилането

Тя се употребява за облекчение на диспепсия, газове, издут корем и други храносмилателни неразположения. Салвията може да помогне за усмиряване на стомашно-чревната система и за понижаване на възпалението.

Как може да се приема салвията?

Предимство на тази билка е, че има опция да се приема под друга форма, според от желанията и потребностите на организма.

Чай

Един от най-популярните способи за консумация е под формата на чай. За задачата са ви нужни сухи листа. Може да ги откриете и в подготвен вид, подобаващ за непосредствено подготвяне или да употребявате пресни листа, които да дехидратирате по натурален метод.

Как се прави чай от салвия?

За да приготвите чай от това растение, поставете сухи листа в съд с вряща вода и оставете да се варят към 5-10 минути. След това прецедете и чаят е подготвен за пиянство. Този способ на приложимост дава изгоди за дихателната и нервната система.

Подправка

Освен в медицината, се употребява още и в кулинарията, под формата на фалшификация. Листата може да бъдат добавяни към супи, сосове, паста, месни ястия и салати, с цел да придадат на ястията богат и благоуханен усет. Използват се както в пресен тип, по този начин и в изсушен.

Хранителни добавки

Когато не може да наваксате нужното количество от билката посредством храна или питиета, съществува вид да го извършите чрез приложимост на суплементи, предлагащи се на пазара. Срещат се под формата на капсули, таблетки и течни екстракти. Ще откриете още и етерични масла, които се ползват непосредствено върху кожата. 

Има ли противопоказания за банкет на салвия?

Въпреки многото изгоди на салвията за здравето, има налични и противопоказания, на които е добре да обърнете внимание. Когато употребявате етеричното масло върху кожата си е уместно авансово да нанесете малко количество, с цел да видите дали ви понася добре.

Смята се, че не е уместно да се употребява по време на бременност, тъй като дейните съставки може да провокират контрахиране на матката. Кърмещите също би трябвало да заобикалят тази билка като част от дневното си меню, тъй като съставките се придвижват посредством майчиното мляко и е допустимо да причинят нежелани резултати.

 

Съществуват и алергични реакции към градинския чай. Внимавайте и следете за кожни подутини, дихателни проблеми и анафилактичен потрес. Винаги се консултирайте с лекуващ доктор преди приложимост на хранителни добавки с такова наличие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР