САЩ предупредиха, че отношенията им с Грузия са изложени на

...
САЩ предупредиха, че отношенията им с Грузия са изложени на
Коментари Харесай

САЩ може да спре финансовата помощ за Грузия заради закона за чуждите агенти

САЩ предизвестиха, че връзките им с Грузия са изложени на риск след окончателното приемане на " закона за непознатите сътрудници ".

Текстовете, против които стачкуват жителите, задължават неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от приходите си от чужбина, да показват дали са финансирани от " организация, обслужваща ползите на непозната страна ".

Помощникът на държавния секретар на Съединени американски щати Джеймс О`Брайън дефинира закона като " въодушевен от Кремъл ", защото припомня на съветските закони от 2012 година, които се употребяват за заглушаване на критици от Владимир Путин, отбелязва английският Guardian.

„ Ако законът продължи напред, без да дава отговор на нормите на Европейски Съюз и този тип изразителност и клюки против Съединени американски щати и други сътрудници не спрат, мисля, че връзките са изложени на риск “, споделя О`Брайън.

Той напомня, че Съединени американски щати са подкрепили Грузия с милиарди долари за възобновяване на страната след разпадането на Съветския съюз, стотици милиони са планувани и като бъдещи вложения. О`Брайън предизвестява, че в случай че спортният закон не бъде преразгледан, Вашингтон може да прекрати плануваната финансовата помощ за Тбилиси.

„ Ако този закон бъде признат, това ще ни принуди да преоценим фундаментално връзките си с Грузия “, споделя и прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Очакванията са президентът Саломе Зурабишвили да наложи несъгласие върху текстовете, само че не е изключено то да бъде преодоляно в Народното събрание и действието на противоречивия закон да продължи.

Снощи стотици чиновници на грузинските спецчасти бяха изпратени пред постройката на Народното събрание. В обществените мрежи има видеоклипове, на които се вижда по какъв начин част от тях гонят протестиращи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР