Часове след решението на САЩ да вдигне, макар и при

...
Часове след решението на САЩ да вдигне, макар и при
Коментари Харесай

След САЩ и Германия позволи на Украйна да ползва нейно оръжие в Русия


Часове след решението на Съединени американски щати да вдигне, въпреки и при избрани условия, възбраната Украйна да употребява западни оръжия по цели в Русия, своята досегашна позиция промени и Германия.

Според немското държавно управление Украйна би трябвало да получи повече независимост да се пази от офанзиви, идващи от вътрешността на Русия, и към сходно решение би трябвало да се обединят всички, които поддържат Киев.

" В последните няколко седмици Русия приготви, координира и извърши офанзиви от позиции в региона на Харков, напълно покрай границата сред двете страни, " съобщи представителят на кабинета в Берлин Щефан Хебещрайт.

Той посочи, че " Украйна може да употребява предоставените от нас оръжия за самоотбрана, като съблюдава отговорностите си съгласно интернационалното право. "

Както Вашингтон, по този начин и Берлин обаче споделят, че ударите по съветски цели ще са разрешени в региона на Харков, който от месеци е под тежък обстрел, само че не и по-навътре на територията на Русия.

Доскоро западните страни, изпратили свои оръжия, упорстваха те да на се употребяват за удари по цели на територията на Русия поради рискови, че може да се се стигне до ескалация.

Отговорът на Киев обаче е, че Москва напредва прекомерно бързо и би трябвало да бъде открит метод да се противодейства на тази атака.

За това прикани пред вестник " Guardian " украинският президент

В момента Зеленски е в Стокхолм за срещи с водачите на Швеция, Дания, Исландия и Норвегия.

По-рано тази седмица Швеция разгласи, че отпуска 13,3 милиарда крони (1,36 милиарда евро) като част от 16-ия боен пакет в помощ на Украйна.

" Каузата на Украйна е наша идея. Струва си да се бориш още веднъж и още веднъж, в случай че се бориш освен за своята независимост, само че и за нашата сигурност, " съобщи шведският министър-председател Улф Крищерсон.

Също през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли опасността на Москва, че използването на западни оръжия ще докара до по-сериозно напрежение.

" Това е част от напъните на Путин и на Москва да не разрешат на съдружниците от НАТО да окажат поддръжка на Украйна в правото ѝ на самоотбрана. Украйна има това право, а ние имаме право да ѝ помогнем, " сподели той при идването си на срещата на външните министри от Алианса в Прага.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР