Украински товарен самолет с 11 тона боеприпаси на борда, изпълняващ

...
Украински товарен самолет с 11 тона боеприпаси на борда, изпълняващ
Коментари Харесай

Разбилият се в Гърция самолет е летял от Сърбия за Бангладеш

Украински товарен аероплан с 11 тона муниции на борда, изпълняващ полет от Сърбия за Бангладеш, се разруши и взриви край гръцкия град Кавала. Загинали с всички от 8-членния украински екипаж. Злополучният аероплан АН-12 е благосъстоятелност на украинската компания " Меридиан ". През 90-те той е е летял и за БГА " БАЛКАН ". Хролоногията на авиокатастрофата от Биляна Бонева.

Самолетът изхвърчал от сръбския град Ниш. Над Егейско море машината почнала да губи височина. Малко преди 23 часа екипажът съобщил на гръцките наземни служби за проблем с единия от моторите и изискал спешно кацане на летището в Кавала. Самолетът направил заход. Малко по-късно връзката се разпаднала.

Самолетът паднал на към 40 километра от летището. В поле сред две села. Според очевидци машината се запалила още във въздуха.

Това е останало от товарния аероплан. Жертви и опустошения на земята няма. Населението в региона беше призовано да не излиза на открито, поради мощното задимяване. Сръбското министерство на защитата заяви, че самолета е превозвал мини за минохвъргачки и образователни мини.

" Редица медии започнаха да спекулират и да дават погрешна информация, че самолетът е превозвал оръжия за Украйна, което е изцяло погрешно и злонамерено. Самолетът е транспортирал артикули на нашата оръжейна промишленост. Крайният клиент беше Министерството на защитата на Бангладеш ", съобщи Небойша Стефанович, министър на защитата на Сърбия.

Самолетът имал планувани механически прекъсвания в Йордания, Саудитска Арабия и Индия, преди да стигне крайната точка - Дака.

Първият полет на авариралия аероплан бил през 1971-ва за Аерофлот. От 90-та до 93-та година машината била употребена и от БГА " Балкан ". След това била продаденa на Ural Airlines.

" Меридиан " е основана през 2003-та и е от първите частни авиопревозвачи в страната с позволение за осъществяване на интернационалните полети. Компанията употребява единствено самолети АН- 12.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР