Малко след като поздравиха Гордана Силяновска за избирането й за

...
Малко след като поздравиха Гордана Силяновска за избирането й за
Коментари Харесай

Брюксел очаква Скопие да изпълнява договорите със София и Атина

Малко откакто поздравиха Гордана Силяновска за избирането й за президент, водачите на европейските институции остро я подлагаха на критика, че не употребява конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетва. Брюксел изрично подсети на Скопие смисъла на цялостното съблюдаване на договорите с България и Гърция, които са правно обвързващи за страните. От Европейската комисия към този момент даже не разискват вид новите управляващи в Северна Македония да не изпълнят уговорките си по договорите.

“Това, което се чака от Северна Македония, беше ясно декларирано в последния отчет за напредъка на страната към Европейски Съюз. В него се акцентира значимостта на поддържането на положително районно съдействие с други страни-кандидатки и присъединяване в районни начинания. Страната би трябвало добросъвестно да извършва съществуващите двустранни контракти, в това число контракта от Преспа и контракта за другарство, добросъседство и съдействие с България и неговите протоколи. Това са упованията на Европейския съюз ”, съобщи Петър Стано - представител на Европейска комисия.

Преди да стартират същинските договаряния за участие в Европейски Съюз, Брюксел чака от Северна Македония да промени конституцията си и да включи в нея българите наедно с останалите нации в страната. Гърция също реагира остро на клетвата на новия президент на Северна Македония. Премиерът Кириакос Мицотакис назова държанието на Силяновска провокативно, нелегално и неприемливо. Според него тя нарушава контракта от Преспа и самата конституция на Северна Македония, а също по този начин подкопава бъдещето на страната в Европейския съюз. Гърция е безапелационна, че няма да приема предявяването на искания от страна на Северна Македония.

" Нито една страна - нито Гърция, нито България, нито Македония, няма да завоюва нищо, в случай че предявява искания. Никоя страна няма да има изгода от това. Всички ще загубим. Това, от което можем да спечелим всички, е да признаем обстановката, която съществува. Да кажем за това, че Македония има друго значение за нашите съседи, друго значение за Гърция. И Преспанското съглашение това реши и всички би трябвало да оказват помощ в тази тенденция. Да разберем всички, че друго схващат гърците, когато приказваме за Македония ", уточни Йоргас Плиос, учител от Атинския университет.

След дълги години на разногласия, през 2018 година Атина и Скопие подписаха в Преспа контракт, с който тогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на „ Република Северна Македония “, а Гърция отдръпна възраженията си към присъединението ѝ към НАТО и Европейския съюз.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР