Страховете са естествена част от човешкия живот и могат да

...
Страховете са естествена част от човешкия живот и могат да
Коментари Харесай

Преодоляване на страховете

Страховете са естествена част от човешкия живот и могат да бъдат както предизвикателство, по този начин и опция за личностно развиване.

Те постоянно пораждат вследствие на отрицателни прекарвания, неустановеност или стрес и могат да лимитират способността ни да се любуваме на живота. За благополучие, съществуват голям брой тактики и техники, които могат да оказват помощ в превъзмогването на страховете.

Ето няколко съвета по какъв начин да преодолеете страховете си:

Осъзнайте и приемете страха си

Първата стъпка към превъзмогването на страха е да го осъзнаете и приемете. Често се опитваме да пренебрегваме или отхвърляме страховете си, което може да ги направи по-силни. Вместо това, пробвайте се да идентифицирате съответния боязън и да разберете от кое място произлиза. Запишете мислите и възприятията си на хартия или говорете за тях с приближен другар или терапевт. Приемането на страха като естествена част от вашия опит е значима стъпка към неговото превъзмогване.

Разбийте страха на дребни стъпки

Когато страхът наподобява неизпълним, пробвайте се да го разбиете на по-малки, управляеми стъпки. Това ще ви помогне да се справите с него последователно и да видите напредъка си. Например, в случай че страхът ви е от обществено говорене, започнете с дребни стъпки като говорене пред дребна група другари или присъединяване в полемики в по-малка среда. С времето, когато се почувствате по-уверени, можете да увеличавате мащаба на провокациите.

Използвайте техники за релаксация

 Страхове

Техниките за релаксация като медитация, надълбоко дишане и прогресивна мускулна релаксация могат да оказват помощ за понижаване на напрежението и тревогата, свързани със страха. Медитацията, да вземем за пример, може да ви помогне да се фокусирате върху сегашния миг и да освободите мозъка си от отрицателните мисли. Практикуването на надълбоко дишане може да успокои нервната система и да ви помогне да се чувствате по-спокойни и следени. Тези техники могат да бъдат извънредно потребни в моменти на мощен боязън или тревога.

Потърсете поддръжка

Не се опасявайте да потърсите поддръжка от другите. Споделете своите страхове с другари, семейство или експерти, които могат да ви предложат препоръки и поддръжка. Често, когато споделяме страховете си с другите, те стават по-малко тежки и по-лесни за превъзмогване. Подкрепата от близки хора може да ви даде нужната убеденост и мотивация да се справите със страха.

Променете мисленето си

Често страховете ни се ускоряват от отрицателните мисли и убеждения. Работете върху смяната на отрицателните мисловни модели с положителни и реалистични такива. Това може да включва идентифициране на ирационалните мисли, които зареждат страха, и тяхното заменяне с по-позитивни и подкрепящи мисли. Например, вместо да мислите Никога няма да съумея, заменете го с Мога да се оправя, в случай че поставям старания и се приготвя добре.

Излезте от зоната си на комфорт

 Страхове от живота

Страхът постоянно ни кара да заобикаляме обстановки, които ни плашат, само че това може да ни задържи в клопката на страха. Опитайте се последователно да излизате от зоната си на комфорт и да се изправяте пред нещата, които ви плашат.

Това не значи да се хвърляте непосредствено в най-страшната обстановка, а да започнете с дребни стъпки и последователно да увеличавате равнището на предизвикването. С времето ще откриете, че сте способни на повече, в сравнение с сте предполагали.

Награждавайте себе си за напредъка

Важно е да признавате и награждавате себе си за напредъка, който постигате в превъзмогването на страховете си. Дори и дребните триумфи заслужават да бъдат отпразнувани.

Това може да бъде нещо просто като отмора, обичано занятие или дребен подарък за себе си. Награждаването ще ви стимулира и ще ви помогне да видите позитивната страна на напъните си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР