Украински следователи са идентифицирали над 8000 случая на предполагаеми военни

...
Украински следователи са идентифицирали над 8000 случая на предполагаеми военни
Коментари Харесай

Украински следователи разкрили над 8000 военни престъпления

Украински следователи са разпознали над 8000 случая на хипотетични военни закононарушения от началото на съветската инвазия в Украйна. Това съобщи през днешния ден украинската основна прокурорка Ирина Венедиктова, съобщи Франс прес.

" Сега имаме над 8000 случая ", съобщи тя в изявление за немската медия " Дойче веле ". " Става дума за 8600 случая, касаещи само военни закононарушения и за над 4000 случая, които са свързани със военни закононарушения ", разясни тя.

Тези хипотетични закононарушения включват ликвидиране на цивилни, бомбардиране на цивилна инфраструктура, мъчения, полови похищения, за които има подаден сигнал в окупираната територия на Украйна, сподели магистратката. Прокурорите проверяват също и потреблението на неразрешени оръжия, добави тя.

Вчера в Организация на обединените нации американският представител, отговарящ за въпросите на интернационалното правораздаване, Бет Ван Шаак упрекна съветската войска, че е направила военни закононарушения в Донбас в Източна Украйна. " Разполагаме в този момент с достоверни информации, съгласно които съветска военна част, настояща в покрайнините на Донецк е екзекутирала украинци, опитващи се да се предадат, вместо да задържи тези хора. Ако това се удостовери, то това ще е нарушаване на главните правила на законите на войната ", сподели тя.

Според украинската основна прокурорка следствията в страната на този вид случаи са водени от над 8000 души. Тя разясни, че е бил основан общ екип от проверяващи в платформата на Евроджъст - европейската организация за правосъдно съдействие. 14 други страни са почнали свои лични следствия по отношение на експанзията на Руската Федерация, акцентира прокурорката.

Разследващите не могат обаче да отидат в няколко зони в Източна Украйна, като Мариупол, Донецк, Луганск. " Нямаме достъп до тези територии, само че ние можем да свършим работата си ", увери Венедиктова.

Раследващите употребяват радио и аудио връзки на окупаторите, с цел да разпознават някои случаи на закононарушения.

По-рано през днешния ден бе обявено, че 10 съветски военни са били обвинявания в хипотетични военни закононарушения, осъществени в Буча и ще бъдат търсени в този момент, напомня Франс прес.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР