Украински официални лица днес отхвърлиха обвинения, че техни войници са

...
Украински официални лица днес отхвърлиха обвинения, че техни войници са
Коментари Харесай

Киев отрича твърдение за разстрел на руски пленници

Украински публични лица през днешния ден отхвърлиха обвинявания, че техни бойци са разстрелвали съветски военнопленнци.

От няколко дни в съветските обществени мрежи се популяризират два видеоклипа, на единия от които се виждат мъртви тела на дузина съветски бойци в Украйна, а на другия - по какъв начин съветски бойци излизат от селска къща с вдигнати ръце и се предават, лягайки по очи на земята, до момента в който украински бойци с автомати ги държат на мушка. В един миг се чуват изстрели и там обликът в клипа се губи.

Украинската страна твърди, че единият от бойците е излязъл от къщата с оръжие и по тази причина украинците са стреляли. Въпреки това управляващите в Киев дадоха обещание да проведат следствие, декларирайки, че се придържат строго към Женевската спогодба, което третира отношението към военнопленниците.

Съветникът в украинската президентска канцелария Олексий Арестович разяснява видеото в изявление с съветския юрист и блогър Марк Фейгин, оповестено на 19 ноември. Той счита историята за " част от информационно-психологическата интервенция на Руската федерация ", тъй че руснаците " да нямат предпочитание да се предадат ". Арестович припомни, че провокациите при предаване са военно закононарушение.

" Ако решите да се предадете, а по-късно ненадейно извадите оръжието си, значи не сте воин, а правите военно закононарушение, което опонира на Женевската спогодба. Същото важи и за други провокации - реплика на предаване или сходни неща, които принуждават врага да стреля. Защо това е военно закононарушение? Защото следствията са тежки ", сподели Арестович, представен от украинския информативен уебсайт " Гордон ".

По думите му, в случай че заложник прояви експанзия или насочи опасност, той престава да се счита за заложник.

" Какво вършат във всяка войска по света, когато пленниците бягат? Откриват огън по тях ", сподели още Арестович.

В същото време украинската публична организация " Укринформ " заяви, че руските военни, които отстъпват в Херсонска област изнасят откраднатото там с ТИР-ове. Мародерството е добило такива мащаби съгласно организацията, че окупационната власт била принудена да реагира.

Това съобщава в Teлеграм Юрий Соболевски, първи заместник-председател на регионалния съвет на Херсон:

„ Случаите на грабежи от съветски бойци по левия бряг (на Днепър - б.р.) в Херсонска област доближиха такива размери, че окупационните управляващи бяха принудени да забранят излизането на камиони и специфична техника от територията на Херсонска област без особено позволение ", написа той.

Според информацията съветските бойци са откраднали най-ценните експонати от музеите в Херсон, който беше освободен от украинските войски по-рано този месец. Русия изтегли силите си на левия, т.е. източния бряг на Днепър.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР