Удари с метални пръти, електрошок, уотърбординг: 22 места за изтезания

...
Удари с метални пръти, електрошок, уотърбординг: 22 места за изтезания
Коментари Харесай

Дори нацистите не са измъчвали така хора: руските военни систематично са изтезавали украинци

Удари с железни пръти, електрошок, уотърбординг: 22 места за изтезания в област Харков са разкрили дотук украински следователи. Руските нашественици редовно са измъчвали хората в Харков.

Хората се събират пред многоетажните жилищни блокове в украинския град Изюм. Бръмчи генератор. Десетки хора зареждат мобилните си телефони тук. Все още няма електричество. Изюм е съществено потърпевш след тежките сражения в региона. Войната е оставила забележими следи.

Време на мъчения и изменничества

Зад разрушените фасади постепенно се разкрива целият смут на съветската окупация. Тази половин година е била време на мъчения и изменничества. Олександър Глушко живее в един от блоковете без електричество. Казва, че съветските бойци са го измъчвали два пъти. " Първият път продължи пет дни. Пребиха ме съвсем до гибел. След това просто ме завлякоха през улицата и ме хвърлиха в храстите. ”

Тогава се появява жена, която той моли за помощ. " Жената пристигна при мен, а по-късно откри няколко млади мъже, които ме водиха оттова ", продължава Глушко.

В болничното заведение е останал единствено един доктор

Понастоящем в болничното заведение работи единствено един доктор. Той оказва помощ на Глушко и го записва под подправено име, с цел да го защищити от съветските бойци.

И до през днешния ден Глушко има проблеми с ходенето и с превъзмогването на претърпяното. Той споделя: " Участвах във войната в Източна Украйна. От 2018 до 2020 година Някой ме издаде. Не знам кой. " Но това би трябвало да е бил човек, който го познава и знае това, изяснява Глушко. " Да си взел участие във войната значи да имаш връзки с териториалната защита или украинската войска. ”

Най-малко 10 места за изтезания в Изюм

Руските бойци подозират хора като Глушко. Те търсят врагове, които оказват помощ на украинската войска да се бори против съветските войски. Случаят на Глушко не е изолиран. В Харковска област са открити десетки места за изтезания. Според изследване на осведомителната организация Асошиейтед прес единствено в Изюм те са 10 на брой.

Володимир Тимошко, шеф на полицията в Харковска област, съобщи по украинската телевизия, че в някои случаи хората даже са били отвеждани в Русия - " да вземем за пример в Шебекино, където били измъчвани и по-късно връщани назад в Украйна ". В Шебекино украинците са държани от полицията и военните, прибавя Тимошко.

22 места за изтезания в Харковска област

По публични данни в Харковска област украинските следователи са разкрили 22 места за изтезания. Оцелели описват пред украински медии, че някои от тях са били премествани от един град в различен.

Глушко е задържан и повторно. " Втория път ме хванаха тъкмо преди украинската войска да превземе града. В продължение на две седмици бях в килия в полицейския сектор с още няколко момчета. ”

На един от тях са избити зъбите. Той споделя, че е похарчил 5000 украински гривни - към 140 евро - за зъбите си, а в този момент са му ги избили. Според Глушко имало и един възрастен човек на 68 години. С Михайло Чендей (Миша) се познават отдавна, споделя Глушко. " Когато го доведоха, бях замаян. Попитах го по какъв начин се е озовал тук. "

Седмици по-късно Миша към момента се лекува в болница в Харков. Китките му са счупени. Чендей е задържан и малтретиран, тъй като е обвинен, че е предал съветски позиции на украинските военни. Това не е правилно, споделя Чендей. " Дори нацистите не са измъчвали по този начин, както руснаците. ”

Петима или шестима руснаци са го измъчвали. " Не можех да ги видя, очите ми бяха закрити, само че те бяха доста. Стреляха около главата ми, патроните минаваха около ушите ми. Удряха ме. В продължение на два часа и половина ", продължава Чендей. Той губи доста кръв и едвам оцелява.

Методите на изтезания

Жертвите оповестяват за едни и същи способи на изтезания: пердах с железни пръти, електрошок, реплика на изтезания, уотърбординг. Не всички от измъчваните са оживели.

Според украинските управляващи 30 от над 400-те тела, открити в всеобщ гроб в една гора покрай Изюм, носят белезите на изтезания: връзвани ръце, счупени кости, рани от огнестрелно оръжие и прободни рани. Руските въоръжени сили редовно са измъчвали хората в Харков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР