Учителите са в стачна готовност, но не заради думите на

...
Учителите са в стачна готовност, но не заради думите на
Коментари Харесай

Синдикат Образование: Не готвим протести заради обидите на Асен Василев, а за недофинансирането на системата

" Учителите са в протестна подготвеност, само че не поради думите на Асен Василев, а поради недофинансирането на българското образование ". Това сподели доктор Юлиян Петров, ръководител на Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ пред.

" Асен Василев сподели две неща, като едното от тях е безусловно правилно – за недофинансирането на българското обучение. То обаче не е от 10 години, а от доста повече. Не това обаче разгневи българските учители. Според нас е неприемливо по този метод да се дефинира една общественост - една специалност, която е влиятелна в целия свят, и да се приказва обществено в този жанр “, изясни той. Според него политиците са възприели един подобен „ по-атрактивен “ метод на говорене, който мултиплицираха бързо. „ Но ние като учители сме по тази причина – да кажем, че това не е обикновено. Не е възможно, не може по този метод да се показваме и да чакаме българското общество да бъде по-различно или да се усъвършенства, да стане по-възпитано “, сподели още доктор Петров. Той дефинира загрижеността на политиците като странна. Отчете обаче, че през последните четири или пет години е имало положително отношение към учителите.

„ Учителят е един пиедестал, една икона – не може по този метод да се приказва за него. За какви дупки приказваме? Това почитание към българския преподавател не се усеща и ние мислим, че то би трябвало да бъде водещо. Ние няма учители точно поради неналичието на този заем на доверие, почитание и почит “, съобщи още доктор Петров. Проучване на профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ демонстрира, че към 70% от учителите напущат специалността още през първата година, а тези под 35-годишна възраст постоянно се преквалифицират. „ Това е нещото, което би трябвало да ни светне алената лампичка и да създадем една национална политика за задържане на учителите в учебните заведения. Това стартира с финансирането, само че продължава с второто – уважението, за което приказвам “, сподели още доктор Петров.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР