Учени успяха да изобретят малък имплант, който е способен да

...
Учени успяха да изобретят малък имплант, който е способен да
Коментари Харесай

Малък имплант ще ни позволява да контролираме машините с ума си

Учени съумяха да изобретят дребен имплант, който е кадърен да сътвори връзка сред компютър и човешкото тяло, като за задачата не е нужна използването на кабели. Имплантът е с размери колкото песъчинка. Според основателите на чипа изобретението им ще даде на човечеството неподозирани футуристични благоприятни условия.

Устройството, наречено невронен прахуляк, ще може да се употребява за наблюдаване на работата на сърцето в действително време. Освен това то ще може да бъде вградено в мозъка, като по този метод даде опция на хората да управляват своите роботизирани протези – ръце или крайници. Също по този начин, в случай че технологията бъде опростена, ще може да обезпечава директна връзка на човек с персоналния му компютър.

Ръководителят на екипа, основал нанотехнологията, е лекар Мишел Махабиз от Калифорнийския университет. Той счита, че изобретението може да помогне и в лекуването на болести като епилепсия, като подтиква нервите и мускулите. То би могло да докара даже и до потискането на апетита. Имплантът ще може да се употребява, с цел да подтиква имунната система да се оправи с разнообразни инфекции и възпаления.

Дългосрочните вероятности за изгодите от невронния прахуляк са, колкото и нескромно да звучи, неограничени, споделя Махабиз. Достъпът до телеметрия в тялото в никакъв случай не е бил вероятен до момента, защото в никакъв случай не сме могли да сложим супер дребна камера, супер надълбоко в тялото. Сега обаче можем да вземем една точица, каквато дефакто съставлява нверонният прахуляк, и да я сложим в непосредствена непосредственост до всеки орган, нерв или мускул. Така в скоро време ще можем да лекуваме съвсем всичко, споделя още изобретателят.

Досега опити с новата технология са били осъществени на мускулната и периферната нервна система на плъхове. Учените считат, че прахът може също по този начин да работи сполучливо и в централната нервна система и мозъка и с нея да се управляват протези.

Това към този момент може да се направи благодарение на мозъчни импланти, само че те изискват кабели, които минават през дупка в черепа, която евентуално може да аргументи зараза или придвижване на датчика в мозъка. Те също по този начин би трябвало да се сменят след към една до две години.

Изследователите обаче считат, че невронният прахуляк може да престои в организма в продължение на повече от 10 години. И защото нанотехнологията е безжична, не е нужно пробиването на черепа.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР