Учени от швейцарската лаборатория Empa създадоха нов, по-ефективен начин за

...
Учени от швейцарската лаборатория Empa създадоха нов, по-ефективен начин за
Коментари Харесай

Интелигентна превръзка лекува инфекции |

Учени от швейцарската лаборатория Empa сътвориха нов, по-ефективен метод за лекуване на рани. Те употребяват превръзки, които реагират на възпалението и освобождават антимикробните средства единствено когато в действителност е належащо.

Основният проблем, с който се сблъскват лекарите при работа с рани, е, че е невероятно да се каже авансово дали те ще могат да заздравеят обикновено или бактериите ще обхванат в повредената тъкан и ще причинят инфектиране. За попречване на вероятни затруднения се употребяват дезинфектанти или антибиотици.

Но несъразмерното лекуване с тях от време на време може единствено да утежни нещата. Неоправданото потребление на антибиотици предизвика появяването на мултирезистентни микроби, които предизвикват болести, доста по-трудни за лекуване.

Този проблем се взема решение с " интелигентна " превръзка, в която е прикрито лекарството. То е в положение да реагира самостоятелно на измененията в околната среда и да се " освободи " в точното време. Като маркер е определен от дълго време прочут резултат - повишението на температурата при инфектиране на раната.

За задачата учените са създали специфична примес от полимери, която остава твърда по време на предпазване и контакт с кожата при естествени температури (32-34ºС), само че когато температурата се увеличи до 37°C и повече, става по-мека. От тази примес е направена мембрана, която държи медикаментите. Тъй като полимерът се втвърдява още веднъж, когато кожата изстине, такава мембрана може да бъде употребена неведнъж и да е задоволителна за към 5 приложения.

Сега откривателите желаят тънко да настроят материала, тъй че да реагира по-точно даже на дребни промени в температурата, което значи, че лекуването ще стартира по-бързо и ще стопира, когато се реализира мечтаният резултат.

Лора Костова, основен редактор на
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР