Учени от Пекинския университет съобщават, че земното ядро е спряло

...
Учени от Пекинския университет съобщават, че земното ядро е спряло
Коментари Харесай

Китайски учени: Земното ядро спря да се върти, но не се тревожете

Учени от Пекинския университет оповестяват, че земното ядро е спряло да се върти. Това обаче не било причина за паника, тъй като прекъсването е част от нескончаем модел.

Данните от проучването демонстрират, че земното ядро, по-конкретно твърдото му вътрешно ядро, е спирало да се върти и преди. Смята се, че вътрешното ядро минава през цикъл на закъснение и ускорение и даже превръщане на посоката на въртене почти на всеки 60-70 години, като последното такова е станало при започване на 70-те години на предишния век. Смята се, че това съмнение е резултат както от гравитационното равновесие, по този начин и от съмненията в магнитното поле на планетата.

Вътрешното ядро и мантията са ненапълно гравитационно заключени. Според теорията флуктуациите (случайните отклонения от междинното равновесие – бел. ред.) в планетата карат земното ядро да се движи към гравитационно равновесие. Това придвижване варира според от изискванията в Земята.

Друг фактор може да бъде магнитното поле на Земята. Магнитното поле се генерира в земното ядро и провокира придвижване на течното външно ядро, а затова и на вътрешното ядро. Тъй като магнитното поле се колебае с течение на времето, се трансформира и придвижването на земното ядро. Теорията би могла да изясни редица други феномени отвън земното ядро. Пълният обсег на последствията от прекъсването на земното ядро и евентуалната промяна на посоката към момента не е прочут, само че откриването на въздействието, което то може да окаже върху климата на планетата, може да промени разпоредбите на играта за кръстоносците на климата по целия свят.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР