Учени от Националния университет на Сингапур (NUS) демонстрираха революционен метод

...
Учени от Националния университет на Сингапур (NUS) демонстрираха революционен метод
Коментари Харесай

Нов метод превръща бързо природния газ в твърда форма

Учени от Националния университет на Сингапур (NUS) демонстрираха революционен способ за сгъстяване на природен газ за по-лесно и безвредно превозване и предпазване. Процесът лишава единствено 15 минути и не изисква потреблението на токсични материали.

Природният газ е основен енергиен източник, само че с него се работи мъчно. За да се транспортира и съхранява, той би трябвало да бъде втечняван при доста ниски температури от порядъка на -162 °C.

Новият способ на сингапурците е заимствуван от природата, в която при избрани условия молекулите на газа могат да попаднат в кафези от водни молекули, образувайки така наречен газови хидрати или запалителен лед. Това обаче лишава милиони години.

 Нов способ трансформира бързо природния газ в твърда форма (ВИДЕО)

Учените от NUS са съумели да ускорят неимоверно процеса благодарение на L-триптофан - аминокиселина, която понижава времетраенето на реакцията и " улавя " повече газ, преобразувайки го в твърдо вещество с кристална конструкция. Сингапурците назовават достижението си същински пробив.

Готовият артикул наподобява като ледено блокче. То не е взривоопасно и е задоволително устойчиво, с цел да се съхранява в елементарна хладилна камера при температура -5 °C.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР