Учени оповестиха, че извършили най-прецизното директно изследване на антиматерия, предаде

...
Учени оповестиха, че извършили най-прецизното директно изследване на антиматерия, предаде
Коментари Харесай

Антиматерията постепенно разкрива тайните си

Учени оповестиха, че направили най-прецизното непосредствено проучване на антиматерия, съобщи Франс прес. Получената информация може да способства да се разкрие загадката, обвързвана с изгубването й.

Големият гърмеж създал едно и също количество материя и антиматерия. Впоследствие антиматерията изцяло изчезнала, без да е ясно каква е повода за това.

Сега учени от лабораторията Алфа на ЦЕРН в Швейцария направиха още една крачка напред към откриване на загадката.

На всяка парченце материя подхожда парченце антиматерия със същите свойства, само че с противопоставен електричен заряд. Материя и антиматерия не могат да съжителстват. Когато влязат в контакт между тях, те взаимно се унищожават. Следователно малко след Големия гърмеж те би трябвало взаимно да се унищожат, само че дребна разлика сред тях разрешила на материята да победи над антиматерията, поставяйки началото на всичко, което съществува във забележимата Вселена.

Става въпрос за дребна разлика, която учени се пробват да открият от десетилетия. Тъй като е мъчно антиматерия да бъде създадена или уловена в капан, учените се затрудняват да изследват свойствата й, съобщи Българска телеграфна агенция.

Екипът от лабораторията Алфа съумял да създаде атоми антиводород. След това през 2016 година за пръв път набюдавал държанието на атом антиматерия, антиводород, под ултравиолетови лъчи. Оттогава изследвал реакцията на към 15 000 от тези атоми, извършвайки спектроскопски разбор с невиждана до момента точност на антиматерията. Получените данни били съпоставени с тези за водорода.

" Едните данни наподобяват на другите - съобщи Джефри Хангст от екипа. - Дали това не е разочароващо? Не. Изследването на свойствата на антиматерията с сходна точност открива нова епоха. Тя може би ще ни даде опция да намерим ключа към разкриване на прословутата разлика. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР