Американски учени откриха причината, поради която водните запаси на планетата

...
Американски учени откриха причината, поради която водните запаси на планетата
Коментари Харесай

Учени установиха защо на Венера почти няма вода

Американски учени откриха повода, заради която водните ресурси на планетата Венера са съвсем изчерпани. Проучването е направено от откриватели от Университета в Колорадо, Съединени американски щати.

Откритието дава сведения, че първичните водни ресурси на Венера са се изпарили в космоса вследствие на взаимоотношения сред йони и свободни електрони в горните пластове на нейната атмосфера.

„ Днес на Венера има 100 000 пъти по-малко вода, в сравнение с Земята, макар сходните размери, маси и генезис на планетите. Ако нашата доктрина е вярна, тогава в атмосферата на Венера би трябвало да участват огромен брой йони HCO+, които спомагат за бързото изпаряване на водата в космоса “, сподели откривателят Майкъл Чафин.

Чафин и сътрудниците му стигат до това умозаключение посредством проучване на химични реакции, включващи вода. Те протичат в атмосферата на Венера, състояща се от 96% въглероден диоксид и малко количество азот. Освен тези два газа участват и вода, въглероден оксид, водород, деутерий, както и разнообразни съединения на сярата.

Учените са основали компютърен модел на горните и долните пластове на атмосферата на втората планета и следят взаимоотношенията на молекулите в тях.

Резултатите демонстрират, че HCO+ (йони, формирани от по един атом водород, въглерод и кислород), получени посредством реакции сред вода и въглероден диоксид в долните пластове на атмосферата на Венера, играят значима роля в изпарението на водата от Венера. Тъй като йоните HCO+ са доста нестабилни, те елементарно се разпадат на въглероден окис и водород, когато взаимодействат със свободни електрони, които участват в горната атмосфера на Венера.

Полученият по този метод атомен водород елементарно излетява в космоса. В предишното този факт не е взет под внимание, защото нито един галактически транспортен съд не съумява да открие съществуването на HCO+ в нейната атмосфера. Учените се надяват, че идващите задачи на Венера ще могат да тестват тази доктрина и да оценят предишното и настоящето равнище на приключване на водород от атмосферата на Венера.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР