Учени оборудват един от най-мощните телескопи на Земята с нова

...
Учени оборудват един от най-мощните телескопи на Земята с нова
Коментари Харесай

Изследват произхода на Млечния път с нова технология

Учени оборудват един от най-мощните телескопи на Земята с нова технология, благодарение на която целят да разкрият по какъв начин се е формирала нашата вселена в невиждани детайлности, оповестява Би Би Си.

Телескопът „ Уилям Хершел “ (William Herschel) на остров Ла Палма, Испания, ще може да изследва 1000 звезди на час, до момента в който каталогизира общо пет милиона, добавя Българска телеграфна агенция. Той е кръстен на астронома Уилям Хършел, който се смята за откривателя на инфрачервената радиация. През 2022 година се навършват 200 години от гибелта му.

2022 marks the 200th anniversary of the death of astronomer William Herschel, who in 1800 discovered infrared radiation. So it seems fitting that 200 years after his death that the JWST should peer into the depths of the universe with infrared.
— Dr Mark Whalley (@DocWhalley)

Супер бързо устройство за картографиране, обвързвано с телескопа, ще проучва структурата на всяка звезда и скоростта, с която се движи. Както и ще покаже по какъв начин нашата вселена е построена в продължение на милиарди години.

Професор Гавин Далтън от Оксфордския университет е прекарал повече от десетилетие в създаването на инструмента, прочут като „ Уийв “(„ Weave “). Устройството има 80 000 обособени елементи и е знамение на инженерството.

За всяка част от небето, към която е ориентиран телескопът, астрономите разпознават позициите на хиляда звезди. След това пъргавите роботизирани пръсти на „ Уийв “ деликатно слагат оптично влакно - светлопропусклива тръба - навръх всяко място, сочейки към съответната звезда.

Тези нишки в действителност са дребни телескопи. Всеки улавя светлина от една звезда и я насочва към различен инструмент. След това го разделя на дъгов набор, който съдържа тайните на произхода и историята на звездата.

Всичко това се извършва единствено за един час. Докато това се случва, оптични нишки за идващите хиляда звезди са позиционирани на противоположната страна на устройството, която се обръща, с цел да проучва идващия набор от цели, откакто предходното проучване е приключено.

„ Уийв “ е в положение да пресметна скоростта, посоката, възрастта и състава на всяка звезда, която следи, като всъщност основава кино картина на звезди, движещи се в Млечния път. Според проф. Далтън посредством екстраполиране ще бъде допустимо да се реконструира образуването на Млечния път в елементи, невиждани до момента.

„ Ще можем да проследим галактиките, които са били погълнати, до момента в който Млечният път се е създавал и ще забележим по какъв начин всяко усвояване провокира ново формиране на звезди “, сподели той.

Д-р Марк Балкалс, от екипа на телескопа „ Уилям Хершел “, споделя пред Би Би Си Нюз, че има вяра, че „ Уийв “ ще докара до огромна смяна в нашето схващане за това по какъв начин са основани галактиките. Слушаме от десетилетия, че сме в златна епоха на астрономията, само че какво ни чака бъдещето е доста по-важно.„ Уийв ще отговори на въпроси, на които астрономите се пробват да намерят отговори от десетилетия, като да вземем за пример по какъв начин се основава една огромна вселена и какъв брой галактики са обединени, с цел да се роди Млечния път? “, обобщава е доктор Марк Балкалс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР