Учени изясниха как някои змии покоряват въздушната стихия, съобщи LiveScience.

...
Учени изясниха как някои змии покоряват въздушната стихия, съобщи LiveScience.
Коментари Харесай

Изследване разкри каква е тайната на летящите змии

Учени изясниха по какъв начин някои змии покоряват въздушната буря, заяви LiveScience. А те в действителност могат да прелетят немалки дистанции, скачайки от височини до 15 м. Изследването е осъществено от биолога Джейк Соча от Техническия институт на Вирджиния, написа obekti.bg.

Летящите змии са пет родствени типа, да вземем за пример Chrysopelea paradisi. Скачайки от дървета те могат да се придвижват за секунди на дистанции над 20 м - най-много от клон на клон. Мнозина допускаха, че това е въздушно обмисляне, само че точният механизъм на змийския полет до неотдавна беше незнаен.

За да ревизира съществуващите хипотези, Соча снимал куп видеоклипове на змии, скачащи от 15-метрови височини. За да проучва придвижванията им, нанасял по телата на аеронавтите бели точки, посредством които да се дефинира ситуацията им при полета.

По този метод бил формиран модел на придвижванията на C. paradisi във въздуха. Тук може да видите няколко записа на змийските полети.

Учените били сюрпризирани, че за част от секундата змията даже набира височина, с помощта на сумата от силите при скока. Това C. paradisi съумява да реализира поради свиването на тялото в компактна форма, както и поради самобитната подготовка, при която змията се извива под формата на буквата J.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР