Google демонстрира AI асистент, който работи както на смартфон, така

...
Google демонстрира AI асистент, който работи както на смартфон, така
Коментари Харесай

Google се връща в играта за очила с добавена реалност


Гугъл показва AI помощник, който работи както на смарт телефон, по този начин и на AR очила
(снимка: стоп кадър Project Astra / YouTube)

Конференцията Гугъл I/O изненада с анонс на нова създаването на очила за добавена действителност (AR). Гугъл сподели два прототипа на AR помощник, който работи както на смарт телефон, по този начин и на AR очила, в демонстрационен видеоклип на Project Astra, намеквайки, че се връща в конкуренцията в тази перспективна ниша.

Въпреки съкращенията в AR подразделението през 2023 година, Гугъл продължава да работи по очила с добавена действителност. Новите прототипи се отличават от предходната идея на Project Iris с модифициран дизайн – те имат закривен мост на носа вместо плосък, както беше в очилата от 2022 година, отбелязва The Verge.

В формалното изложение на видеоклипа в YouTube компанията удостовери, че втората част от демонстрацията се извършва на „ прототипно устройство за очила ”. „ Показаните очила са функционален проучвателен първообраз, създаден от нашия AR екип в Гугъл. В момента нямаме проекти за пускане [на новия продукт], които да споделим ”, сподели представителят на Гугъл Джейн Парк.



Наличието на нови прототипи допуска, че Гугъл продължава да влага в създаването на AR очила. Въпреки възходящата конкуренция от компании като Meta, интернет корпорацията се надява да съживи набега си на пазара на носими устройства.

По-рано Гугъл планираше да стартира обществено тестване на своите AR очила в средата на 2022 година По това време компанията реализира забележителен прогрес в развиването на технологията. Но след съкращенията и намаляването на личния състав в отдела за AR, тези проекти наподобява са отсрочени.

Разкриването на нови прототипи демонстрира, че Гугъл не се отказала от упоритостите си към AR очилата. Не е ясно обаче по кое време компанията възнамерява да пусне търговски артикул на пазара. Тъй като създаването продължава, ще бъде забавно да се види по какъв начин Гугъл усъвършенства дизайна, функционалностите и цялостното чувство на своята носима AR технология.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР