Твърденията на премиера Бойко Борисов и министрите му, че за

...
Твърденията на премиера Бойко Борисов и министрите му, че за
Коментари Харесай

Сачева отново се провали с помощта за родители

Твърденията на премиера Бойко Борисов и министрите му, че за всички има поддръжка в сложните времена на корона рецесията още веднъж бяха опровергани от действителността. На книга страната вкара помощ от 610 лева за фамилии в насилствен отпуск за гледане на дете до 14-годишна възраст в карантина. На процедура тя е стигнала единствено до 49 фамилии, т.е. мъчно може да се приказва, че такава мярка изобщо съществува. Тепърва общественото министерство ще поправя грешката си да заложи прекомерно строги критерии за приемането на помощта, като разшири нейния обсег. Това се разбра от отговор на обществения министър Деница Сачева на парламентарен въпрос.

Провалът тази есен е повтаряне на неуспеха от пролетта, като общественото министерство по този начин и не се поучи от грешките си при започване на рецесията. И тогава бяха спуснати невъзможни условия за приемането на нищожните 375 лева помощ от родители, които безусловно месец от началото на изключителното състояние трябваше да са изчерпали целия си заплатен годишен отпуск и да са изкарали един месец неплатен, с цел да получат парите. Единици съумяха да получат такава сума.

През август общественото министерство даде вяра, че този път ще поддържа в действителност родителите в невъзможност. Новата мярка предвиждаше фамилии с деца до 14 години да имат право на 610 лева месечна помощ, в случай че би трябвало да гледат дете в карантина, само че не могат да работят отдалечено и нямат опция да употребяват заплатен отпуск. За пръв път в тази мярка бяха включени и фамилиите, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, само че нямат право на обезщетение за безработица, както и тези, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, само че не могат да работят заради въведените ограничавания. Сложи се обаче рентабилен аршин - средномесечният приход на член от фамилията да бъде по-нисък или еднакъв на минималната заплата. Бяха заделени 85 млн. лева, които както се случи и с мярката 60/40, явно остават неусвоени.

Въпреки че все още над 15 000 деца са в карантина, от началото на септември до момента единствено 252 фамилии са поискали поддръжка. От тях на изискванията за прихода са дали отговор единствено 49. Затова в този момент общественото министерство към този момент дава обещание да усили доходния аршин на 150% от минималната заплата, т.е. 915 лева на член от фамилията. Това ще стане вероятно идната седмица.

АБСУРД

Тази спестовност към фамилиите, които търпят ударите на рецесията, мощно контрастира с щедростта, която държавното управление демонстрира към ресторантьорите - за разлика от десетки жители, обречени на 12 лева на ден обезщетение за безработица, чиновниците на питейни заведения и нощни заведения ще получават по 24 лева на ден за това, че не работят. Това обезщетение не е обвързано с обезпечаване, т.е. още веднъж се поражда парадоксът едни хора да получават по-малко макар осигуровките си, а страната да възнаграждава абсолютно един от най-сивите браншове в стопанската система.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР