Турция ще започне военната си операция срещу кюрдските въоръжени формирования

...
Турция ще започне военната си операция срещу кюрдските въоръжени формирования
Коментари Харесай

Турция планира операция Пролет на мира, започва с бомбандировки

Турция ще стартира военната си интервенция против кюрдските въоръжени формирования в Североизточна Сирия с бомбардировка на основни позиции и сухопътно навлизане на към този момент квалифицираните за това хиляди бойци от „ Свободната сирийска войска “. Това твърди турското електронно издание Ahval, като се базира на известия в локалната преса.
Операцията, наречена от Анкара „ Пролет на мира “ ще стартира с артилерийска бомбардировка на основни позиции на сирийските кюрдски „ Отряди за национална самозащита “ и „ Сирийските демократични сили “, в това число бази, командни щабове, подготвителни лагери и оръжейни хранилища, оповестява проправителственият вестник Yeni Safak, представен от Фокус.
120-километровата зона сред граничните градове Рас ал-Айн и Тел Абяд ще бъде първата цел на военните сили на Турция, които по-късно ще разширят интервенцията по близо 600-километровата граница сред страните, показва изданието.
Около 14 000 бойци от подкрепяната от Турция Свободна сирийска войска са изпратени на турските линии, с цел да вземат участие в интервенцията, заяви турският самостоятелен ежедневник Diken.
Турските военни прекараха месеци в събиране на сили на южната граница на страната, с цел да се приготвят за нахлуване над регионите, следени от Съюз на демократичните сили и съюзнически групировки, които Анкара преглежда като терористи заради връзките им с „ Работническата партия на Кюрдистан “, която води 30-годишна война на територията на Турция.
Телефонен диалог сред турския президент Реджеп Ердоган и неговия американски сътрудник Доналд Тръмп в неделя постави завършек на съглашението сред Анкара и Вашингтон за основаване на това, което Турция назовава зона за сигурност в Северна Сирия.
Френският президент Еманюел Макрон е бил доста угрижен от опцията за възможна турска военна интервенция в района на Северна Сирия, следен от силите на кюрдите, предава АFP, като се базира на източници на президентството в Париж.
Президентът на Иран Хасан Роухани прикани Турция да се въздържа и да заобикаля военни дейности в Северна Сирия, до момента в който силите на Анкара към този момент са съсредоточени и са подготвени да проведат интервенция в овакантените от Съединени американски щати кюрдски региони в близкоизточната страна, предава Reuters.
Докато течеше изявлението на президента, сухопътната войска на Ислямската република стартира огромни необявени военни учения в северозападната част на страната, наоколо до границата с Турция, оповестява локалната организация ISNA.
„ Призоваваме нашия другарски и приятелски комшия Турция да работи с повече самообладание и въздържаност и да премисли решението си “, добави иранският водач.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР