България е сред страните в Европа, в които трайно има

...
България е сред страните в Европа, в които трайно има
Коментари Харесай

Тигровият комар се е установил трайно в България

България е измежду страните в Европа, в които трайно има определяне на тигровия комар, който придвижва вируси като денга и зика, оповестява БНР, базирайки се Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите.

От там предизвестиха за растеж на заразяванията с заболявания, излъчени от комари.

Последните данни демонстрират наклонност на увеличаване на случаите на денга, пренесени в Европа от райони, в които този вирус се появява постоянно, както и увеличение на локалните огнища с денга и западнонилска тресчица в Европа.

Климатичните промени основават подобаващи условия за разпространяването на инвазивни комари на територии, които преди не са били наранени, като еднa от тях е и България, изясни шефът на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите Андреа Амон.

Тя уточни, че към актуалната година азиатският тигров комар е открит трайно в Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Малта, Португалия, Румъния, Словения и Испания. Той е прочут с това, че придвижва вирусите денга, чикунгуня и зика. Разпространява се от ден на ден на север, изток и запад в Европа.

По нейни думи по-топлите температури и меките зими в Европа са основали по-благоприятни условия за оцеляването и възпроизводството на азиатския тигров комар.

През предходната година в Европа е имало 130 случая на заразяване с денга, а през 2022 година те са били 71. Това е доста покачване по отношение на интервала 2010-2021 година, когато общият брой на заразяванията в Европа е бил 73.

Увеличил се е и броят на случаите на хора, които идват инфектирани от чужбина - през 2022 година те са били 1572, а през 2023 година - над 4900.

От центъра препоръчват носене на облекла, които покриват по-голямата част от тялото, потребление на репелент против комари, както и слагане на мрежи срещу инсекти на прозорците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР