Турция повиши редица данъци и такси, за да увеличи средствата

...
Турция повиши редица данъци и такси, за да увеличи средствата
Коментари Харесай

Шок в Турция след решение на Ердоган. Голямата промяна

Турция увеличи редица налози и такси, с цел да усили средствата в държавната хазна, до момента в който държавното управление се пробва да извърши предизборните обещания на президента Ердоган за повече разноски и за възобновяване на районите, опустошени от смъртоносните трусове при започване на годината, оповестява организация Блумбърг, представена от БНР.

Новите ограничения — някои от които влизат в действие неотложно, а други през идващите дни — включват увеличение на няколко ставки на налога върху добавената стойност (ДДС) до 10% от 8% и до 20% от 18%. Редица административни държавни такси също бяха увеличени с 50%, съгласно разпореждане в петък в турския държавен вестник.
-->
Президентът Реджеп Ердоган усили фискалните разноски преди изборите през май, повишавайки заплатите, предлагайки ранно пенсиониране на милиони и предоставяйки субсидирани заеми. Икономиката също по този начин понесе удар, оценен на към 100 милиарда $, от двете смъртоносни трусове през февруари.

Новите данъчни нараствания следват предложение на ръководещата партия на Ердоган за повишение на корпоративните налози и такси за банките.

В четвъртък министърът на финансите Мехмет Шимшек даде обещание да възвърне фискалната дисциплинираност посредством понижаване на бюджетния недостиг.

Другите ограничения включват:

- Данъците върху банковите и застрахователните преводи в Турция за потребителските заеми са нараснали на 15% от 10%;

- Таксата за вписване на мобилни телефони, закупени от чужбина, се покачва с над 200% до 20 000 турски лири или към 766 щатски долара;

- Повишават се и другите налози върху игрите със залагания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР