Турският парламент одобри кандидатурата на Финландия за присъединяване към НАТО,

...
Турският парламент одобри кандидатурата на Финландия за присъединяване към НАТО,
Коментари Харесай

Какво е НАТО и защо Финландия се присъединява?

Турският парламент утвърди кандидатурата на Финландия за присъединение към НАТО, което значи, че пътят за присъединение към блока към този момент е явен.

НАТО е защитителен съюз на северноамерикански и европейски страни, чиито членове сега оказват помощ на Украйна във войната й против Русия.

Финландия подаде молба за присъединение към блока предходната годиназаедно със съседката си Швеция, тъй като беше загрижена за съветската експанзия.Турция беше последната страна, която утвърди влизането й.

Какво е НАТО?

НАТО - Организацията на Северноатлантическия контракт, е основана през 1949 година от 12 страни, в това число Съединени американски щати, Обединеното кралство, Канада и Франция.

В момента има 30 членове, които се съгласяват да си оказват помощ, в случай че попаднат под офанзива.

Първоначалната цел на организацията беше да оспори съветската агресия в Европа след Втората международна война.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година доста от източноевропейските страни, които бяха негови съдружници във Варшавския контракт, получиха участие в НАТО.

Русия от дълго време твърди, че приемането на източноевропейските страни от НАТО заплашва нейната сигурност.Тя изрично се опълчи на настояването на Украйна да се причисли към алианса, страхувайки се, че това ще посегне на нейната територия.

Защо Финландия и Швеция желаят да се причислят към НАТО?

Финландия има 1340 км. сухопътна граница с Русия, до момента в който Швеция граничи сБалтийско море.

В продължение на седем десетилетия и двете държависмятаха, че е по-безопасно да останат отвън съюза, в сравнение с да се причислят към НАТО в опълчване на Русия.

След нахлуването на Русия в Украйна обаче и двете страни желаеха да им бъде даден достъп до алианса допустимо най-скоро.

Двете страни ще прибавят 280 000 бойци (включително резервисти) към обединените сили на НАТО и повече от 200 бойни самолета.

Всички сегашни членове на НАТО би трябвало да одобрят присъединението на нови страни посредством гласоподаване в своите парламенти.Унгария и Турция бяха последните страни, които гласоподаваха за влизането на Финландия. Унгария направи това на 27 март, а Турция на 30 март.

Защо вотът на Турция беше толкоз значим за присъединението на Финландия и Швеция?

Когато Финландия и Швеция аплайваха за присъединение към НАТО, турското държавно управление се оплака, че саукривали турски жители, които то назовава " терористи ".Турцияпоиска изгонването им.

Тъй като Швеция беше главният фокус на недоволствата на Турция, Финландия контракти съглашение с Турция сама.

Сега се надява, че ще може да се причисли към НАТО в точния момент за срещата на върха на блока през юли в Литва.

Въпреки това Турция към момента подлага на критика Швеция за укриването на „ кюрдски екстремисти “ и нито турското, нито унгарското държавно управление към момента не са поискали от своите парламенти да одобрят нейното влизане.

Как страните от НАТО поддържат Украйна?

Много от държавите-членки на алианса предоставиха на Украйна оръжия и муниции, с цел да й оказват помощ да се отбрани от Русия.

Съединени американски щати изпращат 31 танка Abrams, Англия 14 танка Challenger 2, Германия 14 танка Leopard 2 и Норвегия осем танка Leopard 2. Съединени американски щати също изпратиха бронирани бойни машини като Stryker и Bradley.

Освен това Съединени американски щати и Обединеното кралство изпратиха на Украйнаракетни системи с огромен обхват на деяние като Химарс, които поразяваха цели зад фронтовите линии на Русия.

Няколко страни от НАТО предоставиха гаубици и самоходни оръдия, до момента в който Турция продаде на Украйна няколко въоръжени дрона Bayraktar TB2.

Съединени американски щати и други са доставили системи за противовъздушна защита за събаряне на съветски крилати ракети и дронове над Украйна.

Противотанковите оръжия, доставени от Съединени американски щати и Обединеното кралство, като Javelin и Nlaw, бяха от решаващо значение за отвръщането на настъплението на Русия към столицата на Украйна, Киев, напролет на 2022 година

Страните от НАТО се стремят и да усилят доставките си на артилерийски снаряди и муниции за Украйна.

Защо страните от НАТО не оказват помощ повече на Украйна?

Полша и Словакия изпращат на Украйна изтребители МиГ от руската ера, само че страните от НАТО не изпращат създадените в Съединени американски щати F-16, които желаеха.

Страните от НАТО също се притесняват, че в случай че Украйна употребява тези самолети за удари по цели в Русия, това може да ги въвлече още по-дълбоко във войната.

Страните от НАТО не изпращат свои войски в Украйна или постановат неразрешена за полети зона над страната, още веднъж от боязън да не предизвикат директен спор с Русия.

Страните от НАТО обаче към този момент са разположили 40 000 бойци в Източна Европа - на територията на членове на алианса като Литва и Полша.

Освен това имат още300 000 бойци в нараснала бойна подготвеност в Европа.

Защо Украйна не е в НАТО?

НАТО съобщи на Украйна през 2008 година, че може да се причисли към блока в някакъв миг в бъдеще, само че отхвърли неотдавнашното ѝ искане за " бързо " участие.

Това е по този начин, тъй като член 5 от Хартата на НАТО споделя, че в случай че един член бъде атакуван, всички членове би трябвало да се застъпят в негова отбрана.

Ако Украйна стане член, страните от НАТО механически ще би трябвало да влязат във война с Русия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР