Турският Конституционен съд е върнал на главната прокуратура на Касационния

...
Турският Конституционен съд е върнал на главната прокуратура на Касационния
Коментари Харесай

Турският Конституционен съд върна ключово дело

Турският Конституционен съд е върнал на основната прокуратура на Касационния съд обвинителния акт по делото с искане за закриване на прокюрдската Демократична партия на народите/ДПН/ поради открити процедурни пропуски в него, заяви Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Днес Общото заседание на турския Конституционен съд организира първо разглеждане на делото с искане за закриване на ДПН, заведено от основния прокурор на Касационния съд Бекир Шахин. Общото заседание на Конституционния съд е открило процедурни пропуски в обвинителния акт и е взело решение той да бъде върнат на основната прокуратура на Касационния съд за попълване на пропуските.

След като основната прокуратура на Касационния съд попълни пропуските и внесе още веднъж обвинителния акт в Конституционният съд, ще бъде извършено още веднъж първо разглеждане на делото. Общото заседание ще се събере още веднъж на съвещание на дата, която ще бъде избрана по-късно, и ще вземе решение дали приема обвинителния акт. Ако обвинителният акт бъде признат, ДПН ще би трябвало да изпрати предварителната си отбрана в съда. След това на избрана от съда дата двете страни по делото ще би трябвало да изложат устно надлежно обвиняването и отбраната. Когато предварителната процедура завърши, членовете на съда ще стартират разискване всъщност на настояването за закриване на прокюрдската партия.

За взимането на решение за вероятно закриване на ДПН ще е нужно болшинство от две трети, т. е. гласовете на 10 членове от 15-членния състав на съда. На 17 март основният прокурор на Касационния съд Бекир Шахин заведе в Конституционния съд дело с искане за закриване на Демократична партия на народите /ДПН/ - третата по величина партия в турския парламент, по обвиняване във връзки с незаконната Кюрдска работническа партия /ПКК/. В обвинителния акт, импортиран от прокурора, се показва, че ръководителите и членовете на ДПН работят дружно с терористичната организация ПКК, явявайки се нейно отклонение, и целят да разрушат неделимото единение на страната с народа. В случай че ДПН фактически бъде закрита, на членовете, чиито изказвания и дейности са довели до закриването ѝ, ще бъде наложена петгодишна възбрана да вземат участие като създатели, членове, ръководители или наблюдаващи в друга политическа групировка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР