Турската централна банка понижи днес основната си лихва с 1,5

...
Турската централна банка понижи днес основната си лихва с 1,5
Коментари Харесай

Турската централна банка взе важно решение

Турската централна банка намали през днешния ден главната си рента с 1,5 процентни пункта до 10,5 на 100 на фона на инфлация от над 80 %, осведоми Анадолската организация, като цитира известие на регулатора.

През септември лихвата бе на ниво от 12 на 100. Решението на турската централна банка съответства с мнението на множеството анализатори, съгласно които банката следва политическата воля на турския президента Тайип Ердоган, който даде обещание да понижава лихвата всеки месец, отбелязва ТАСС, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ердоган е прочут със съпротивата си против високите лихви. В несъгласие с класическите стопански теории той твърди, че високите лихвени проценти предизвикват инфлацията. В края на 2021 година Ердоган накара централната банка да понижи главния си лихвен % от 19 на 14 % в интервала септември-декември. Поредицата от намаления на лихвените проценти предходната година провокира валутна рецесия и повишение на потребителските цени. Турската национална валута поевтиня с над 25 % от началото на годината и тази наклонност, съгласно икономистите, ще продължи.

От края на предходната година до август тази година централната банка резервира водещата си рента на равнище от 14 %, след което стартира да я понижава. За септември Турция регистрира инфлация от 83,45 % на годишна база - най-високата за последните 24 години. Месец по-рано инфлацията бе 80,21 на 100.

Регулаторът уточни в днешното си известие, че решението за понижаване на лихвите е взето въз основа на отчитане на " мощни индикатори, сочещи постоянен спад на инфлацията ", добавя ТАСС. Освен това банката уточни, че сходно решение може да бъде взето и идващия месец, след което „ процесът на намаление [на лихвения процент] ще спре “. Централната банка на Турция обърна внимание на прогнозите за по-нататъшно закъснение на световния стопански напредък и евентуалните опасности от криза. Финансовата институция акцентира също по този начин решимостта да докара инфлацията в Турция до задачата от 5 %.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР