Министърът на отбраната на Австралия Ричард Марлс заяви, че новоизбраният

...
Министърът на отбраната на Австралия Ричард Марлс заяви, че новоизбраният
Коментари Харесай

Соломоновите острови обръщат курса към Австралия

Министърът на защитата на Австралия Ричард Марлс съобщи, че новоизбраният министър председател на Соломоновите острови Йеремия Манеле го е уведомил, че тихоокеанската островна страна подхваща обзор на сигурността, който ще дефинира бъдещето на полицейското съдействие, оповестява " Ройтерс ".

през 2022 година от предходния прокитайски водач Манасе Согаваре насърчи китайските инфраструктурни планове, само че на фона на загрижеността по отношение на военноморските упоритости на Китай в района.

Австралия - най-големият донор на помощ на Соломоновите острови, обезпечи полицейска поддръжка за националните избори през април. Китай също има полицейско наличие на архипелага, стратегически ситуиран на 1600 км североизточно от Австралия.

Соломоновите острови са извънредно значима връзка за Австралия и новото държавно управление дава опция за ново партньорство, съобщи Марлс по време на еднодневно посещаване в Хониара.
 Соломоновите острови упрекнаха Австралия в недобросъседство поради Китай
Соломоновите острови упрекнаха Австралия в недобросъседство поради Китай

Пекин се е съгласил да даде бюджетна поддръжка за Хониара

" Премиерът Манеле ми сподели ясно, че държавното управление на Соломоновите острови прави обзор на сигурността. Очевидно ще следим това с огромен интерес и чакаме резултата ", добави той.

Прегледът ще " осведоми и двете държавни управления " във връзка с наличието на австралийската полиция на Соломоновите острови, което датира от дълго време, и за това дали островната страна има упоритости да образува войска, разясни Марлс.

Австралия даде спомагателна бюджетна поддръжка в размер на 7 милиона австралийски $ (4,7 милиона щатски долара) и е в по-нататъшни договаряния, показват от държавното управление на Соломоновите острови.
 Соломоновите острови няма да одобряват милитаризация на Тихия океан
Соломоновите острови няма да одобряват милитаризация на Тихия океан

Въпреки че детайлностите за пакта с Китай не бяха оповестени, министър председателят Согаваре изключи основаването на военна база

" Австралия остава пожеланият сътрудник на Соломоновите острови и се надявам връзките ни да се повдигнат до нови висоти по време на моя мандат като министър-председател ", подчертал е Манеле пред Марлс.

" Готов съм да обсъдя опцията за доста по-мащабни партньорства за двустранно съдействие за бързи трансформационни инициативи ", показал е още Манеле.

По негови думи сходни стъпки биха ускорили напъните на Соломоновите острови за реализиране на стопански, обществени цели и цели за сигурност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР