Истински ръкопашен бой. Разменени удари, изнесен с количка опозиционен депутат

...
Истински ръкопашен бой. Разменени удари, изнесен с количка опозиционен депутат
Коментари Харесай

Как старият спор между Севера и Юга в Италия стигна до бой в парламента

Истински ръкопашен пердах. Разменени удари, изнесен с количка опозиционен народен представител след битката, стотици споделяния на фрагментите физическия конфликт в обществените мрежи. Описаната сцена е от съвещание на Долната камара на италианския парламент от тази седмица. Депутати да си разменят удари не е чак толкоз рядко събитие по света, а и у нас, само че в италианския случай става въпрос са същинска политика. И даже за остарялата омраза сред богатия Север и бедния Юг на Апенините.

Siamo arrivati alle violenze dai banchi della maggioranza Meloni. Hanno aggredito il nostro Leonardo Donno perché ha portato il tricolore al Ministro Calderoli, perché diciamo no alla secessione dell`Italia firmata Meloni, Salvini e Tajani. È uscito in barella dalla Camera dei…
— Giuseppe Conte (@GiuseppeConteIT)
Спорът, стигнал до физически конфликт, е поради законопроекта така наречен диференцирана автономност, импортиран от държавното управление на Джорджа Мелони и прочут като закона " Калдероли " по името на министъра нa районните въпроси и автономията Роберто Калдероли.

Той планува обособените административни региони в страната да получат повече права за самоуправление. В него обаче от опозицията, и изключително от популисткото придвижване " Пет звезди ", виждат пътя към " разпадането на Италия ".

" Очаквам при започване на 2024 година предлагането да се трансформира закон, " споделя в изявление през август предходната година Калдероли.

Проектът мина през гласоподаване в Горната камара на Народното събрание преди време, само че при първия опит за диспути и в Долната камара вотът на практика беше спрян - след бойните подиуми от сряда вечерта, при които пострада депутатът от " Пет звезди " Леонардо Доно. Областите в южната част на страната не престават да се притесняват, че в случай че законът бъде признат, страната може да се отдръпна от значими браншове. А това ще ощети популацията в стопански по-слабо развитите райони.

Какво тъкмо предрага законопроектът и за какво възражда разногласието сред Севера и Юга?

Новият закон ще даде повече пълномощия на локалната власт в 23 значими сфери, измежду които опазване на здравето, обучение, околна среда, външна търговия, морски превоз и енергетика. Реформата цели да преначертае географско-административните граници в страната по сходство на Испания или Белгия, където съществуват обособени самостоятелни райони.

Зад измененията стои един от сътрудниците в ръководещата коалиция: крайнодясната " Лига ", която при започване на 90-те години на предишния век даже призоваваше за разединение на Северна Италия под името Падания.

От партията упорстват, че промяната ще модернизира страната и ще понижи пропастта сред по-богатия Север и по-бедния Юг.

В настоящия си тип районното разделяне на Италия е въведено през 1970 година, само че разделянето сред Севера и Юга е тематика, по която в страна се спори от обединяването ѝ през 1861 година насам.

Така да вземем за пример районът на Калабрия е един от най-бедните в целия Европейски съюз с БВП (БВП) на глава от популацията, който съставлява малко повече от половината от междинния за общността.

Северната планинска провинция Болцано, въпреки това, е с Брутният вътрешен продукт, който е над 150% от междинния за Европейски Съюз.

Законът би дал повече автономност както на ръководените от десницата Ломбардия и Венето, по този начин и на левите партии в Емилия-Романя.

Зад промяната ненапълно застават и от партията " Форца Италия " на Антонио Таяни, както и партията на Мелони " Италиански братя ".

Според критиците на измененията, измежду които доста представители на локалната власт, публицисти и хора от университетските среди в южна Италия, опцията всеки район самичък да кове законите си, може да сложи под риск финансовата непоклатимост на страната, а разделянето да я направи по-податлива на рецесии.

Поддръжниците на промяната, от своя страна, изясняват, че повече пълномощия биха създали локалните управляващи по-отговорни.

Управляващата коалиция се пробва да прокара измененията като част по-голяма промяна, която включва и смяна на конституцията, както и директни избори за министър-председател.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР