Държавата е осигурила на всички земеделски стопани да застраховат продукцията

...
Държавата е осигурила на всички земеделски стопани да застраховат продукцията
Коментари Харесай

Министър Тахов: Държавата подпомага стопаните при застраховане на продукцията им

Държавата е осигурила на всички аграрни стопани да застраховат продукцията си против неподходящи климатични събития, като дава отчасти компенсиране по застрахователните полици. Това съобщи министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов в община Нова Загора, където дружно с министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков организираха среща с кмета на общината Галя Захариева. Двамата са част от държавния действен щаб, който работи за превъзмогване на последствията от градушките в цялата страна. Министър Тахов добави, че подпомагането обгръща обезпечаване на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, зърнени и маслодайни култури. „ Максималният размер на подкрепяне е до 70% от цената на застрахователната награда при плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, и до 50% при зърнени и маслодайни култури ", разясни той.

Земеделският министър заяви, че приемът на заявки по помощта продължава до 31.07.2024 година „ Към момента имаме 3 пъти повече подадени заявки, в съпоставяне със същия интервал на предходната година ", сподели още министър Тахов.

По предварителни данни са наранени към 4 600 ха в землищата на селата Караново, Брястово, Кортен, Съдийско поле, Коньово, Омарчево. Съдиево, Езеро, Полско Пъдарево, Питово и град Нова Загора. ‚До каква степен са наранени ще стане ясно след подадени заявки от земеделците, след осъществените огледи и установени протоколи. След това следва да бъдат оценени в каква степен са вредите. Всеки един аграрни собственик може да се възползва от държавната помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури от неподходящи климатични условия. Трябва да има 100 % пропаднали площи, а подпомагането се дава под формата на директни помощи, като тя е в размер на до 80 % от действителните разходи‘, посочи министър Георги Тахов. Той акцентира, че компенсациите на стопаните ще бъдат изплатени по най-бързия метод.

Заедно с министър Тахов, в община Нова Загора на посещаване беше и изпълнителният шеф на Изпълнителната организация „ Борба с градушките " инж. Валери Ценов. Той заяви, че над 1100 ракети са изстреляни от ракетните площадки на Изпълнителната организация " Борба с градушките " в Южна и Северна България през миналите две денонощия. По думите му, градоносният облак, който аргументи градушката през последното денонощие, е тръгнал от региона на Драгоман, след което е достигнал до Ботевград и оттова се е насочил на изток по протежението на Стара планина, където обработката му със самолетен прийом не е била допустима. „ От най-северните площадки на Регионалната дирекция в с. Тъжа, област Стара Загора е почнала обработката на облака посредством изстрелване на ракети, като е направено всичко допустимо вредите да бъдат минимизирани. Въпреки това облакът навлиза на територията на област Сливен, в региона на Нова Загора ", посочи инж. Ценов. По градоносния облак са изстреляни 196 ракети от 19 площадки на командните пунктове в село Тъжа, област Стара Загора и село Старо село, област Сливен. Във връзка с продължаващите стихии и градушки на територията на страната през днешния ден единствено за 7 часа са изстреляни близо 900 ракети. От началото на дейния сезон по градозащита, който започва на 10 април, са изстреляни 9990 ракети, а за същия интервал на предходната година са изстреляни 5500 ракети.

Земеделският министър заяви, че по негово разпореждане дирекциите „ Инспекторат " и „ Вътрешен одит " към Министерство на земеделието и храните ще извършат цялостна инспекция на Изпълнителната организация „ Борба с градушките ". „ Ако бъдат установени някакви нередности с наличностите и типове ракети, както и тяхната успеваемост, нищо няма да бъде спестено и резултатите от инспекцията ще бъдат оповестени обществено ", безапелационен бе той.

В срещата присъединяване взеха и регионалният шеф на Сливен Чавдар Божурски, шефът на Областна дирекция „ Земеделие " -Сливен Тодор Братанов, кметове на общини от региона и аграрни производители от региона.

По-късно министър Тахов посети землището на село Езерово, с цел да огледа вредите по насажденията от градушката.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР