Реликтовите (т.е. първичните) гравитационни вълни бяха достоверно открити от астрономите

...
Реликтовите (т.е. първичните) гравитационни вълни бяха достоверно открити от астрономите
Коментари Харесай

Астрономите откриха нови доказателства за съществуването на първичните гравитационни вълни

Реликтовите (т.е. първичните) гравитационни талази бяха правдиво открити от астрономите през 2016 година, когато група от пет обсерватории разгласява първия набор от наблюдения на пулсари. Вторият набор преди малко беше оповестен. И двата набора от данни удостоверяват съществуването на това събитие. Според актуалната космология реликтовите гравитационни талази са зародили в резултат на експоненциалното разширение на Вселената през първите 10-37 секунди от нейното битие. Откриването на тези талази приказва в частност за квантовата природа на гравитацията.

Сто години след предвиждането на Айнщайн астрономите съумяха да потвърдят съществуването на гравитационни талази – трептения в тъканта на пространство-времето, породени от конфликти и сливания на свръхмасивни небесни тела. Специално построената галактическа обсерватория LIGO ги откри за първи път през 2015 година Сега учените считат, че са получили неопровержими доказателства за съществуването на нов тип гравитационни талази, които са зародили преди въобще да има каквото и да било.

Първичните гравитационни талази са гравитационни талази, зародили малко след Големия гърмеж, по време на интервала на ускорено разширение, прочут като инфлация. Тези талази биха могли да зародят по същото време като галактическия микровълнов декор (реликтово лъчение) и откриването им би било основно удостоверение на теорията за инфлацията.

Тези талази за първи път бяха открити от пет телескопа на колаборацията EPTA (European Pulsar Timing Array) през 2016 година, оповестява Universe Today. Според учените те пораждат от голям брой припокриващи се гравитационни талази, подбудени в първите секунди от живота на Вселената. Наблюдението им, сходно на реликтовото излъчване, дава чудесна опция за проучване на най-ранния стадий от съществуването на Вселената.

Колаборацията EPTA следи пулсари, които с помощта на своята бляскавост работят като космически маяци. С тяхна помощ астрономите в частност могат да проследят първичните гравитационни талази с огромна дължина на вълната.

Екип от откриватели от Института по астрофизика на Гърция проучва нискочестотните сигнали в най-новите астрономически данни, събрани от EPTA. Те съпоставили данните от четири бази данни и избрали единствено сигналите с най-хубаво качество. В резултат на това те получили ясна картина, показваща съществуването на първоначални гравитационни талази и фоново гравитационно лъчение.

С течение на времето, когато базата данни от наблюденията на пулсарите се обогати още повече, нискочестотният звук на гравитационните талази ще стане по-различим. Междувременно астрономите ще продължат да интерпретират детайлите на тези сигнали, с цел да извлекат от тях допустимо най-вече информация за Вселената.

Ако се има вяра на анализите на реликтовото лъчение и на Стандартния модел на космологията, нашата Вселена е на към 13,8 милиарда години. Новите измервания на придвижването на двойките галактики обаче слагат под подозрение точността на това умозаключение. Съдейки по новите данни, Вселената е по-млада – само че какъв брой по-млада, учените още не могат да кажат.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР