Появи се информация, че руският президент Владимир Путин ще посети

...
Появи се информация, че руският президент Владимир Путин ще посети
Коментари Харесай

Някои изключително интересни въпроси за ролята на Русия в ракетната програма на Северна Корея

Появи се информация, че съветският президент Владимир Путин ще посети Северна Корея по-късно този месец и можем да се обзаложим, че съдействието в региона на ракетните и галактическите стратегии ще бъде в дневния ред, написа авторитетното издание WIRED.

Двустранната среща на върха в Пхенян ще се организира след мистериозното изстрелване на севернокорейска ракета на 27-ми май, което приключи с огнено кълбо над Жълто море. Фактът, че това изстрелване не доближи орбита, не е необикновен – двата от трите предходни опита на страната за извеждане на спътник се провалиха. Но формалната държавна новинарска организация на Северна Корея изпусна значима вест в последния параграф на отчета си за изстрелването на 27-ми май.

Корейската централна осведомителна организация назова ракетата-носител „ ракета-носител за спътници от нов вид “ и отдаде евентуалната причина за неуспеха на „ надеждността на работата на новоразработения мотор с течен О2 + нефт “ на първата степен на ускорителя. Унищожен бе дребен севернокорейски боен шпионски спътник. Огнената крах на севернокорейската ракета беше снимана на видео, записано от японската новинарска телевизия NHK.

Почти несъмнено под „ нефт “ се схваща керосин – рафинирано петролно гориво, употребявано в редица ракети, в това число Falcon 9 на SpaceX, Atlas V на United Launch Alliance и съветските „ Союз “ и „ Ангара “.

„ Севернокорейците очевидно си играят с нас “, споделя Джефри Люис, специалист по неразпространение на оръжия в Института за интернационалните проучвания в Мидълбъри. „ Те се постараха да ни кажат какво е било горивото, което е доста предумишлено, тъй като това е малко изказване и те нормално не го вършат. Наложи се да го създадат, тъй че допускам, че желаят да ни накарат да се чудим какво се случва “.

Изненадата от Сохе

Ветераните наблюдаващи на севернокорейската ракетна стратегия чакаха, че при идващото извеждане на спътник страната ще употребява същата ракета Chollima-1, която употребява при трите си полета предходната година. Но формалното изказване на Северна Корея демонстрира, че това е нещо друго и изцяло ненадейно, най-малко за всеки, който няма достъп до класифицирана информация.

Преди изстрелването Северна Корея разгласява предупредителни известия, в които са разказани зоните на рухване, в които елементи от ракетата ще паднат в морето след излитането от станцията за изстрелване на спътници Сохе на северозападното крайбрежие на страната.

Ден преди изстрелването на 27-ми май южнокорейската осведомителна организация Yonhap заяви, че „ огромен брой съветски специалисти “ са влезнали в Северна Корея, с цел да подкрепят изстрелването. Високопоставен южнокорейски чиновник в региона на защитата съобщи пред Yonhap, че Северна Корея е провела повече от предстоящото тествания на ракетни мотори по време на подготовката на полета на 27-ми май.

След това Северна Корея разгласи, че това не е просто следващият полет на ракетата „ Чолима-1 “ (Chollima-1), а нещо ново. В ракетата „ Чолима-1 “ се употребява същата примес от хидразин и азотен тетроксид като в балистичните ракети на Северна Корея. Тази композиция от токсични горива има преимуществото на простотата – тези течности са хиперголични, което значи, че се възпламеняват при контакт една с друга. Не е нужен източник на запалване.

Телевизионен екран на железопътна гара в Южна Корея демонстрира изображение на изстрелването на севернокорейската ракета „ Чолима-1 “

Керосинът и течният О2 са нетоксични и по-икономични. Но течният О2 би трябвало да се съхранява при свръхниски температури, което изисква особено боравене и изолираност, с цел да се предотврати изкипяването му при зареждането на ракетата.

Сложната ракетна просвета

Предстоящото пътешестване на Путин до Северна Корея, за което първи заяви съветският вестник „ Ведомости “, ще бъде в отговор на пътуването на севернокорейския водач Ким Чен Ун до космодрума „ Восточний “ в съветския Далечен изток през септември предходната година. Във Восточний, най-новия съветски космодрум, Ким прегледа хардуера и инфраструктурата за съветската ракета „ Ангара “ и разиска съдействието по военните въпроси. На въпроса дали Русия ще помогне на Северна Корея да изстреля сателит, Путин отговори: „ Затова сме тук„.

Оттогава насам американски публични лица разгласиха доказателства, че Русия е употребила балистични ракети, създадени в Северна Корея, във войната си против Украйна. В подмяна на ракетите и други военни муниции Русия е доставяла на Северна Корея нефт, царевица, пшеница и други хранителни артикули. Но поддръжката на Русия не свършва дотук. Говорител на Белия дом съобщи по-рано тази година, че Северна Корея търси военна помощ от Русия в нарушаване на интернационалните наказания, „ в това число изтребители, ракети земя-въздух, бронирани транспортни средства, съоръжение и материали за произвеждане на балистични ракети и други съвременни технологии “.

По време на съвещанието на Съвета за сигурност на Организацията на обединените народи на 31-ви май дипломатите се включиха в неприсъствен спор по отношение на съдействието на Русия със Северна Корея.

Хван Джун-кук, дипломат на Южна Корея в Организация на обединените нации, съобщи, че е естествено да се подозира, че Русия е съдействала за несполучливото изстрелване на ракетата предишния месец, и че сходно техническо съдействие би нарушило голям брой резолюции на Съвета за сигурност. Той повдигна въпроси по отношение на потреблението на новите ракетни горива от страна на Северна Корея.

„ Просто не може да има подобен квантов скок в извънредно комплицираната ракетна просвета за толкоз къс интервал от време и по тази причина е естествено да подозираме вероятен трансфер на технологии„, сподели той.

Люис е склонен.

„ Струва ми се доста евентуално промяната на вида гориво да е функционалност на достъпа до Русия и съветските технологии “, споделя той пред Ars. „ Трудно е да се изясни по различен метод за какво биха се отказали от дизайна на галактическа ракета-носител, която тестваха единствено преди година “,

казва той, визирайки „ Чолима-1 “, която се провали при първите си два полета, само че по-късно сполучливо изведе севернокорейски спътник в орбита през ноември предходната година.
Южнокорейският дипломат в Организация на обединените нации Хван Джун Кук приказва по време на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през януари

Заместник-постоянният представител на Русия в Организация на обединените нации Анна Евстигниева съобщи, че съдействието на нейната страна със Северна Корея е „ извънредно градивно и законосъобразно по своята същност„. То не заплашва и не нарушава никого и ще продължи„. Изявлението ѝ в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации е в несъгласие с доказателствата за потреблението на севернокорейски оръжия от страна на Русия в Украйна.

Северна Корея изстреля първия си спътник през 2012 година Това стана с модифицирана балистична ракета след няколко несполучливи опита, след което повтори подвига през 2016 година и с новата ракета „ Чолима-1 “ през 2023 година

Засега обаче няма доказателства за това каква тъкмо помощ, в случай че въобще има такава, е предложила Русия на галактическата стратегия на Северна Корея. Досега при всички опити на Северна Корея за изстрелване на спътници са употребявани ракети, произлизащи от ракетната стратегия на страната, като са употребявани същите ускорители и мотори, които биха могли да доставят нуклеарни бойни глави до далечни цели в Съединените щати.

Този курс към галактическите полети отразява метода, по който Съединени американски щати, Съветският съюз и Китай създадоха първите си ракети за извеждане на спътници в орбита. През 1957 година Съветският съюз модифицира R-7, първата междуконтинентална балистична ракета в света, с цел да изведе спътника „ Спутник “. Първият американски сателит, Explorer I, бе изстрелян с ракета, произлязла от ракетата със междинен обхват Jupiter.

Някои ранни балистични ракети употребяват същите горива от керосин и течен О2, или керолокс (kerolox), като новата ракета на Северна Корея, след което ракетите от второто потомство от ерата на Студената война минаха към потреблението на хипергол (hypergolic). Повечето модерни балистични ракети с отдалечен обхват употребяват твърдо гориво, което като цяло е по-надеждно и има преимуществото, че е разполагаем за потребление във всеки един миг.

Северна Корея е в развой на прекосяване от хипергол към твърдо гориво в ракетната си стратегия – смяна, която може да усили способността на страната да реализира нахлуване. Въвеждането на нов керосинов мотор обаче не е наложително да бъде употребявано в севернокорейските ракети.

„ Бихте могли да извършите от него ужасна ракета, само че за какво бихте го създали, когато към този момент имате доста по-добра композиция от горива в един изцяло кадърен за приложимост мотор “,

каза Люис.

В последна сметка обаче надеждната керосинова (керолоксна) ракета би могла да усъвършенства способността на Северна Корея да извежда в орбита по-големи спътници, които могат да шпионират от космоса. Досега американските и южнокорейските публични лица твърдяха, че севернокорейските спътници не са посочили особена изгода от военна позиция.

Двойно обслужване на Корейския полуостров?

Степента на хипотетичното съдействие на Русия във връзка с новата ракета на Северна Корея остава мистерия, само че това не е първият случай, в който Русия изнася ракетни технологии за този район.

В началото на южнокорейската стратегия за изстрелване в космоса Русия достави ускорители с течно гориво за три полета на ракетата „ Наро-1 “ – стъпка към напълно локалната южнокорейска ракета „ Нури “. Наро-1 започва три пъти и най-после съумя да се трансформира в първата ракета, изстреляна от Южна Корея, която доближи орбита през 2013 година

Хруничев, един от най-старите съветски авиокосмически бизнесмени, създава цялата първа степен за всяка ракета Naro-1, в комплект с мотор, захранван с керосин. Бустерите са сходни на тези, употребявани в съветската ракета „ Ангара “, която употребява същата керолоксна горивна примес като новата севернокорейска ракета.

Но по този начин се случи, че Ким Чен Ун видя някои елементи за ракетата „ Ангара “, в това число нейния мотор РД-191, когато посети космодрума „ Восточний “ дружно с Путин предходната година. Тъй като не е имало никакви признаци, че Северна Корея създава собствен личен керосинов мотор, необятно публикувани са догатките, че Русия или е изнесла мотора, или, може би по-малко евентуално, е изпратила инженери, които да оказват помощ на севернокорейците да основат собствен личен.

И в двата случая промяната на един вид мотор с различен в ракетата не е лесна задача, изключително в случай че те употребяват разнообразни горива. Ускорителната степен, която Северна Корея изстреля предишния месец с новия керолоксен мотор, евентуално има по-различен дизайн от хиперголичния мотор „ Чолима-1 “. Това сигурно ще отнеме повече време от осемте месеца и половина, минали от пътуването на Ким до Русия.

Ракетата „ Наро-1 “, направена от съветски ускорител и южнокорейска горна степен, излетява по време на задача през 2010 година

„ Възможно е руснаците да са им дали един мотор или да са им оказали някаква помощ, а програмата да е аварирала и да се е провалила “, сподели той. „ Може да се окаже, че тази стратегия съществува отдавна и ние просто в никакъв случай не сме знаели за нея, а руснаците са им помогнали да преминат финалната линия.

„ Мисля, че всички тези неща са вероятни – сподели Люис. „ Просто е доста знаменателно, че те са сменили вида гориво “.

Джонатан Макдауъл, астрофизик и прочут следотърсач на действия, свързани с галактически полети, допусна, че Северна Корея може скрито да е създала нов ракетен мотор, със или без съветска помощ.

„ Съгласен съм, че това не е нещо, върху което са почнали да работят преди няколко месеца “,

казва той пред изданието Ars.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР