Турската лира достигна ново рекордно ниско ниво спрямо щатския долар

...
Турската лира достигна ново рекордно ниско ниво спрямо щатския долар
Коментари Харесай

Турската лира постави нов антирекорд спрямо долара

Турската лира доближи ново рекордно ниско равнище по отношение на щатския $ в четвъртък, търгувайки се за над 30 за $ малко преди обяд. Това е първия път, когато турската валута надвишава тази граница, написа CNN. На дневна база обезценката е с 0.17%.

Обсадената лира падна с към 37% по отношение на $ през последната година, до момента в който централната банка се пробва да се пребори с двуцифрената инфлация посредством голямо повишение на лихвените проценти.

Новият, по-конвенционален метод следва няколко години на неортодоксална политика, през които Анкара, по гледище на президента Реджеп Ердоган, отхвърляше да покачва лихвените проценти макар растящата инфлация, а даже имаше интервал на огромно понижение. Ердоган наричаше политиката за повишение на лихвените проценти „ майката на всяко зло “ и сменяше всеки централен банкер, който не се съгласяваше изцяло с него.

Инфлацията в 84-милионната страна се увеличи до 64.8% на годишна база през декември по отношение на 62% през ноември. Това въпреки всичко е усъвършенстване по отношение на миналата година, когато междинното покачване на цените на дребно в Турция доближи връх от 85.5% през октомври 2022 година

Отслабването на лирата идва, когато висши финансови чиновници на Турция се събират в централата на JP Morgan на Уолстрийт в Ню Йорк за презентации пред вложители, фокусирани върху паричната политика на страната, банкирането, активите и финансовите пазари.

Наречено „ Ден на вложителя “, встъпителното събитие ще включва сесии за въпроси и отговори и ще бъдат направени презентации от новия шеф на турската централна банка Хафизе Гайе Еркан, който беше назначен през юни 2023 година, по редица тематики, една от която ще е пътят на дезинфлацията в страната. Турският министър на финансите Мехмет Шимшек ще изнесе виртуални презентации по отношение на вероятностите пред турското дългово финансиране и фискалната политика.

Турският вестник „ Дейли сабат “ оповестява, че събитието ще бъде посетено от повече от 200 висши ръководители от огромни финансови институции, в това число Vanguard, BlackRock, Goldman Sachs, Morgan Stanley и J.P. Morgan.

Турската лира загуби повече от 80% от цената си по отношение на $ през последните пет години, увеличавайки разноските за импорт и външния дълг и трагично отслабвайки покупателната дарба на елементарните турци.

Нов финансов екип беше назначен през юни предходната година и централната банка на Турция предприе внезапно повишение на лихвените проценти. Оттогава референтната рента на страната беше вдигнат от 8.5 на 42.5%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР