До момента март се оказва доста силен за цените на

...
До момента март се оказва доста силен за цените на
Коментари Харесай

Morgan Stanley повиши прогнозата си за цената на петрола

До момента март се оказва много мощен за цените на петрола. „ Черното злато “ съумя да нарастне до над 80 $ за барел – равнища, които за последно видяхме при започване на ноември 2023 година Притесненията на вложителите във връзка с предлагането в композиция с продължаващата рецесия в Близкия изток и Червено море внасят високо равнище на неустановеност на петролните пазари. Скорошните набези от украинска страна против петролни рафинерии в западната част на Русия също породиха страхове по отношение на бъдещото предложение.

Поглеждайки към данните за запасите в Съединени американски щати, може да забележим че през последните две седмици равнището на запасите регистрира спад. През предходната седмица петролните ресурси в най-голямата стопанска система са намалели с 1.5 млн. барела. Според някои анализатори спадовете в нивото на запасите в Съединени американски щати е сигнал за понижаване на предлагането. А това пък от своя страна е бичи сигнал за енергийните цени.

С оглед на тези събития пазарните стратези на Morgan Stanley покачиха прогнозата си за цената на вид Брент. Инвестиционната банка ревизира целевата си прогноза с 10 $ до 90 $ за барел за третото тримесечие на актуалната година.

По отношение на доставките, от банката намалиха прогнозата си като в този момент упованията са страните от ОПЕК+ да доставят с 0.2 до 0.3 млн. барела по-малко през второто и третото тримесечие на 2024 година

Стратезите на Morgan Stanley ревизираха прогнозата си за първото тримесечие за цената на Брент от 82.50 на 85 $ за барел, за второто от 82.50 на 87.50 $. А за четвъртото упованията са поправени до 85 $ по отношение на предходната цел от 80 $.

Брент стартира търговията тази седмица на равнищата към 85 $. Цените бяха подкрепени от събитията, свързани с войната в Украйна. От началото на годината Украйна ускори офанзивите си против съветската петролна инфраструктура, нанасяйки удари по петролни рафинерии в западната част на страната.

Тези офанзиви евентуално значат, че към момента може да се наложи да се понижи производството на петролна продукция. В резултат на това, в комбиниране с уговорката на ОПЕК+, ние намалихме прогнозата си за производството на нефт в Русия през второто и третото тримесечие на тази година с 0.2 млн. барела на ден “, споделят анализаторите на банката.

По-рано този месец членовете на ОПЕК+, отпред със Саудитска Арабия и Русия, се споразумяха да удължат доброволното редуциране на добивите на нефт с 2.2 млн. барела на ден и през второто тримесечие.

Morgan Stanley към момента предвижда, че търсенето на нефт ще се усили с 1.5 млн. барела на ден през 2024 година А това е малко над историческия тренд на напредък, движен главно от самолетното гориво и петролните артикули. А в районен проект - от търсенето на Китай и Индия.

 Източник: БенчМарк Финанс
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР