Какаото продължава тенденцията си на поскъпване и вече надхвърля 9000

...
Какаото продължава тенденцията си на поскъпване и вече надхвърля 9000
Коментари Харесай

Какаото стана по-скъпо от медта

Какаото продължава наклонността си на повишаване и към този момент надвишава 9000 $ за звук за първи път в историята. Това се случва до момента в който рецесията в предлагането обгръща пазара и производителите на шоколад се борят за обезпечаването на зърна.

Само през месец март фючърсите на какаото на фондовата борса в Ню Йорк са с към 50% нагоре и към този момент са се удвоили от началото на годината. Причината се корени в неприятните реколти на фона на климатичните проблеми и заболяванията по културите в Западна Африка, където се отглежда по-голямата част от какаото в света.
Мащаби
Поскъпването безспорно ще докара до по-високи разноски за шоколад през цялата година. Към 14.30 ч. в понеделник цената им е нагоре с към 6.5% до 9116 $ за звук.

Ралито изпрати цените към 10 000 $ – равнище, което изглеждаше немислимо преди няколко месеца – и даже направи какаото по-скъпа суровина от индустриалната мед, по този начин значима за международната стопанска система.

Така се оказва, че биткойн надалеч не е единственият актив, който чупи върхове с трицифрени облаги през последните месеци.
Прогноза
Съществува риск обстановката с доставките да се утежни. – ориентирани към прекъсване на продуктите, които унищожават горите, да се продават в магазините – може да създадат още по-трудно за най-хубавите производители на шоколад да обезпечат доставки.

Фокусът в този момент се насочва към идната междинна годишна продукция в Западна Африка, по-малката от двете годишни реколти. Регулаторът на най-големия производител на Кот д`Ивоар чака тя да се свие този сезон.

По данни на Bloomberg почти три четвърти от международното какао идва от четири страни в Западна Африка – Кот д`Ивоар, Гана, Камерун и Нигерия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР