През последните седмици златото успя на няколко пъти да достигне

...
През последните седмици златото успя на няколко пъти да достигне
Коментари Харесай

Ще достигне ли златото 2500 долара?

През последните седмици златото съумя на няколко пъти да доближи нов исторически връх. На този декор вложителите си задават въпроса дали възходящото придвижване при метала има капацитета да продължи? Или следва промяна? Според някои анализатори благородният метал е много евентуално да продължи с възходящия си тренд.

В края на предходната седмица цената на фючърсите на метала доближи равнищата от малко над 2370 $ за тройунция. Ралито бе подкрепено от упованията на пазарните участници, че Федералният запас на Съединени американски щати няма да бърза с понижението на лихвите. А това е в прорез с упованията, които пазарите имаха в края на предходната и началото на актуалната година, когато вложителите чакаха серия от лихвени понижения през 2024 година

Продължаващото геополитическо напрежение в Близкия изток, войната в Украйна, в композиция с опустошителното земетресение в Тайван, подтикнаха търсенето на активи убежища, каквито са златото и другите благородни метали.

“Жълтият метал ” получи спомагателна поддръжка и от понижението при $. Американската валута отстъпи до едномесечно дъно, на фона на сигналите от представители на Фед, които обявиха, че централната банка ще понижи лихвите по-късно през годината. Липсата на изясненост за времето обаче внася доза неустановеност измежду пазарните участници.

Цената на златото реагира позитивно на възходящите шансове за прекосяване на Фед от стягане към разхлабване на паричната политика ", разяснява обстановката Имару Казанова, специалист благородни метали във VanEck. " В исторически проект златото се е представяло добре в интервали на висока инфлация. Ако прогнозите за инфлацията останат над задачата на Фед мисля, че това ще бъде добре за метала ", добави той.

Разбира се, различен мощен фактор, подкрепящ цените са покупките на централните банки. Според оценки на специалисти, през 2023 година 20% от търсенето на злато е образувано точно от централните банки, които покачиха покупките си.
Прогнози за цените през 2024
Според Имару Казанова, не е изключено възходящият тренд при златото да продължи и да забележим тест на равнището от 2500 $ за тройунция.

" През последните години сходни възходящи придвижвания постоянно са последвани от интервали на консолидация към откритото по-високо равнище. След това металът се търгува известно време в обхват, до момента в който не се появи нов катализатор, който да докара до още по-високи цени ", добави той.

Анализаторите на Bank of America Securities имат сходна прогноза като съгласно тях “жълтият метал ” ще доближи равнищата от 2400 $ през тази година.

Според стратезите на капиталовата банка, повишаването на благородните метали и в частност на златото са резултат от опасенията на вложителите по отношение на посоката, в която ще се движи паричната политика на Федералния запас.

Освен това чистите покупки на злато от страна на водещите централни банки са достигнали 1037 тона през 2023 година. Това е съществено нарастване, защото до 2022 средногодишните размери са възлизали на към 500 тона.

Според много анализатори наклонността през идващите години евентуално ще се резервира. А това има капацитета да продължи да подтиква цените.

Източник: БенчМарк Финанс
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР